Provincie Gelderland: vergunning activiteit Natura 2000-gebied aanvragen
Wilt u activiteiten met effecten uitvoeren in een natura 2000-gebied? Activiteiten die u uitvoert, kunnen schadelijk zijn voor een Natura 2000-gebied. Voor het uitvoeren van uw plannen heeft u mogelijk een vergunning nodig. U heeft een vergunning nodig voor onder andere: • uitstoot die zorgt voor stikstofneerslag op een Natura 2000-gebied; • vernietiging en versnippering; • geluid- en lichtverstoring; • grondwateronttrekking; • recreatie die leidt tot verstoring. Wanneer uw activiteit leidt tot schade, doe dan onderzoek (natuurtoets) om te bepalen of er sprake is van een vergunningplicht.
U ontvangt een besluit wanneer u voldoet aan deze voorwaarden: • Bij stikstofuitstoot en -depositie (neerslaan van luchtverontreinigende stoffen) moet u zorgen voor voldoende salderingsmaatregelen en bij extern salderen moet u voldoen aan onze beleidsregels voor stikstof. • Bij (aanzienlijke) negatieve effecten door andere factoren moet u voldoende maatregelen nemen om deze te beperken, dit blijkt uit de natuurtoets. Als de activiteit effecten heeft op aanwezige beschermde soorten moet u ook een ontheffing voor beschermde soorten aanvragen.
Kijk voor welke informatie u nodig heeft voor de aanvraag op onze website of neem contact met ons op.
U vraagt uw vergunning aan bij de provincie. Als u een aanvraag wilt doen waarbij u stikstofrechten van een ander bedrijf overneemt (extern salderen), moet u eerst een melding extern salderen doen. Sinds 24 maart 2020 kan een natuurvergunning worden aangevraagd voor woningbouwprojecten op basis van het stikstofregistratiesysteem (SSRS).
Als u een vergunning aanvraagt, dan moet u de provincie daarvoor leges betalen. Meer informatie vindt u op de pagina Kosten, of neem contact met ons op.
We hebben maximaal 26 weken nodig om een besluit te nemen op uw aanvraag, gerekend vanaf het moment dat u de aanvraag doet. Als u niet alle gevraagde informatie bij uw aanvraag meestuurt, duurt de afhandeling langer. We behandelen aanvragen op volgorde van binnenkomst. Vraag uw vergunning dus op tijd aan. Het risico van starten zonder de nodige vergunning ligt bij u.
Als u het niet eens bent met een besluit van de provincie en u heeft belang bij dit besluit, dan kunt u daartegen meestal bezwaar maken. Onderaan ieder besluit staat of en binnen welke termijn u een bezwaarschrift kunt indienen en aan wie u dat moet adresseren. Als u bij ons geen bezwaar kunt maken, maar er wel een andere rechtsgang mogelijk is (zoals het indienen van beroep bij een andere instantie), staat dat ook onder het besluit.
Neem bij vragen contact met ons op, via telefoonnummer: +31 26 359 99 99.
Vragen over dit onderwerp?
Neem contact op met de provincie Gelderland