Provincie Fryslân: vergunning activiteit Natura 2000-gebied aanvragen
De Omgevingswet garandeert de bescherming van waardevolle en kwetsbare natuurgebieden en de in het gebied voorkomende belangrijke dier- en plantensoorten. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan de Natura 2000-gebieden.Wilt u een project realiseren of activiteiten verrichten in of dichtbij een Natura 2000-gebied? En heeft dit gevolgen voor de kwaliteit van het gebied? Dan vraagt u een omgevingsvergunning voor een Natura 2000-activiteit aan bij de provincie Fryslân.
De provincie Fryslân beoordeelt elke aanvraag om een omgevingsvergunning afzonderlijk. Het kan zijn dat er voorschriften worden gesteld met oog op de bescherming van natuurgebieden.
Of u een omgevingsvergunning voor een Natura 2000-activiteit nodig heeft, is niet altijd gemakkelijk te beantwoorden. Het kan per gebied verschillen of er negatieve effecten aanwezig zijn of ontstaan door een activiteit en/of werkzaamheden. Als u een activiteit wilt uitvoeren in of nabij een natuurgebied dat is aangewezen als Natura 2000-gebied moet u wel extra opletten. Dit zijn vaak kwetsbare locaties. In de provincie Fryslân liggen meerdere Natura 2000-gebieden. Dit houdt niet in dat u niets meer mag en kan. Door aandacht te hebben voor kwetsbare natuurgebieden en zo nodig met het nemen van maatregelen kunt u vaak een vergunning krijgen.
Als leidraad geldt: U vraagt een vergunning aan als:
- u projecten wilt realiseren of handelingen wilt verrichten in een gebied dat is aangewezen als Natura 2000-gebied;
- niet kan worden uitgesloten dat uw activiteiten en/of werkzaamheden de kwaliteit aantasten van natuurlijke habitats of de habitats verslechteren. Als onderbouwing van uw aanvraag stuurt u (afhankelijk van de effecten) in de meeste gevallen een quick scan en natuurtoets mee. Als blijkt dat negatieve effecten niet zijn uit te sluiten stuurt u een passende beoordeling mee ;
- niet kan worden uitgesloten dat uw activiteit en/of werkzaamheden een verstorend effect hebben op de plant- en diersoorten waarvoor het gebied is aangewezen;
- deze activiteiten niet genoemd zijn in het beheerplan Natura 2000 voor het desbetreffende gebied.
Wilt u weten of u een vergunning nodig heeft? Doe dan de vergunningcheck op het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingsrecht (DSO)(externe link) of neem contact op met ons Klantcontactcentrum.
Zoek eerst contact met de provincie voordat u een aanvraag indient. Zo kan het proces sneller verlopen. Iemand van de Frontoffice Wet natuurbescherming bemiddelt in contact met de juiste vergunningverlener. Zo weet u precies welke gegevens wij nodig hebben.
U kunt de aanvraag indienen via het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingsrecht (DSO).(externe link) U kiest dan voor ‘Aanvragen’. In stap 3 zoekt u op ‘Natura’. Vervolgens kies u voor ‘Natura 2000-activiteit – Aanvraag vergunning (Rijk)’. Het DSO dient uw aanvraag in bij het juiste bevoegd gezag. Dat kan de provincie zijn (voor een Natura 2000-activiteit) of de gemeente (bij meer activiteiten in één keer).
Hebt u geen omgevingsvergunning nodig voor een Natura 2000-activiteit, maar hebben de werkzaamheden wel gevolgen voor beschermde dier- en plantensoorten? Dan kan het zijn dat u een omgevingsvergunning voor een flora- en fauna-activiteit aan moet vragen. Zie daarvoor de informatie bij Flora- en fauna-activiteit (Soortenbescherming) | Fryslan.
U vraagt de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingsrecht (DSO)(externe link). In het loket kunt u de vergunningcheck doen. U ziet dan meteen of u een vergunning nodig heeft. Voor meer informatie neemt u contact op met ons Klantencontactcentrum.
Op het moment dat u bij de provincie een aanvraag voor een omgevingsvergunning indient, bent u de provincie leges verschuldigd. Dit bedrag betaalt u aan de provincie voor het gebruik van onze diensten. De kosten (leges) zijn afhankelijk van de activiteiten waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd. De actuele legesbedragen zijn te vinden in de Legesverordening provincie Fryslân.
De provincie Fryslân beslist binnen 26 weken na ontvangst van het verzoek op uw aanvraag. De provincie kan de beslissingstermijn met 6 weken verlengen. Dit hoort u binnen 8 weken na de aanvraag. De provincie legt een ontwerpbesluit 6 weken ter inzage. In deze periode kunt u schriftelijk of mondeling reageren. Na de inzagetermijn worden de aanvraag en de definitieve vergunning gepubliceerd. Ook deze worden 6 weken ter inzage gelegd.
Belanghebbenden kunnen tegen de definitieve omgevingsvergunning beroep aantekenen bij de rechtbank(externe link). Daarna is er nog een mogelijkheid voor hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.(externe link)
Is er niet gereageerd binnen de beroepstermijn van 6 weken? Dan is de vergunning definitief.
Vragen over dit onderwerp?
Neem contact op met de provincie Fryslân
Bezoekadres
Tweebaksmarkt 52
8911KZ Leeuwarden
Maandag | 08:30 - 17:00 |
Dinsdag | 08:30 - 17:00 |
Woensdag | 08:30 - 17:00 |
Donderdag | 08:30 - 17:00 |
Vrijdag | 08:30 - 17:00 |
Zaterdag | Gesloten |
Zondag | Gesloten |