Single Digital Gateway

Provincie Zuid-Holland: besluit over voorschot op uitkering vragen (voorziening onverwijlde bijstand)

Deze informatie is geplaatst door: Provincie Zuid-Holland

U heeft geld nodig om van te leven. Als u een bijstandsuitkering aanvraagt, dan duurt het even voordat u geld krijgt. Voor de bijstandsuitkering moet de gemeente eerst uw aanvraag beoordelen. Voor de aanvullende bijstand voor ouderen moet de Sociale Verzekeringsbank (SVB) eerst uw aanvraag beoordelen.
Soms duurt het 4 weken of langer voordat u een besluit krijgt. In die weken moet u ook uw rekeningen betalen en eten kopen. Daarom kunt u een voorschot krijgen. U kunt een voorschot krijgen vanaf 4 weken nadat u de bijstandsuitkering aangevraagd heeft. Dan krijgt u alvast wat geld van de uitkering. Als u de uitkering krijgt, wordt het voorschot er weer vanaf gehaald.
Geeft de gemeente of SVB u geen voorschot? Of is het bedrag te laag? Vraag dan bij ons een voorziening onverwijlde bijstand aan. Wij besluiten dan of u een voorschot krijgt. Heeft u volgens ons gelijk? Dan moet de gemeente of SVB meteen het voorschot geven of verhogen.

U kunt een besluit over een voorschot op de uitkering aanvragen onder deze voorwaarden:

  • U heeft 1 van deze uitkeringen aangevraagd: bijstandsuitkering bij de gemeente aanvullende bijstand voor ouderen (AIO) bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB)
  • De gemeente of de SVB heeft nog niet beslist op uw aanvraag.
  • U heeft de uitkering minstens 4 weken geleden aangevraagd.
  • De gemeente of de SVB geeft u geen of een te klein voorschot.
  • U heeft het voorschot dringend nodig om van te leven. U kunt niet langer wachten.
  • De gemeente of SVB heeft alle gegevens van u ontvangen waar ze om gevraagd hadden.

U vraagt een besluit over een voorschot op de uitkering aan bij uw provincie. U mag ook iemand anders machtigen. Dan vraagt u iemand anders om het besluit voor u aan te vragen.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de provincie Zuid-Holland

Bezoekadres

Zuid-Hollandplein 1

2596AW Den Haag

Openingstijden
Maandag
8:30 - 17:00
Dinsdag
8:30 - 17:00
Woensdag
8:30 - 17:00
Donderdag
8:30 - 17:00
Vrijdag
8:30 - 17:00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

Heb je een afspraak met een medewerker in het provinciehuis? Meld je dan bij de receptie van het hoofdgebouw van ons provinciehuis, waar je komst door onze medewerker is aangemeld. Houd er rekening mee dat er gevraagd kan worden naar je legitimatiebewijs.

Laatst gecontroleerd op 17 november 2022