Single Digital Gateway

Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Heeft u een handicap? En wilt u dichtbij de ingang van winkels of kantoor parkeren? Vraag dan een Europese gehandicaptenparkeerkaart aan bij uw gemeente. U heeft hier recht op als u minimaal 6 maanden een handicap heeft. En u als u met krukken of een rollator zelfstandig niet verder kunt lopen dan 100 meter.

U moet kunnen bewijzen dat u recht heeft op een gehandicaptenparkeerkaart. Daarvoor is een medische keuring nodig door een keuringsarts. Uw gemeente regelt dit. Voorwaarde is dat u met krukken of een rollator zelfstandig niet verder kunt lopen dan 100 meter. Is uw handicap chronisch? En heeft uw gemeente deze gegevens over uw handicap al? Dan is een medisch onderzoek niet nodig.

Er zijn 2 verschillende Europese gehandicaptenparkeerkaarten:

Bestuurderskaart

Met een bestuurderskaart mag u zelf rijden. Dit zijn de voorwaarden:

 • U heeft een rijbewijs.
 • De bestuurderskaart is gebonden aan u als persoon en niet aan een kenteken. U hoeft dus geen eigen voertuig te hebben.
 • U kunt met hulpmiddelen kunt niet verder dan 100 meter lopen.

Passagierskaart

Voor een passagierskaart zijn dit de voorwaarden:

 • U kunt zelf niet rijden.
 • Met hulpmiddelen kunt u niet verder dan 100 meter lopen.
 • U heeft de hulp van uw chauffeur altijd nodig. Van deur tot deur.
 • De passagierskaart staat op uw naam.

Kinderen onder de 18 jaar kunnen ook een passagierskaart aanvragen. Ze moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen als volwassenen.

Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart uit een ander land van de Europese Unie (EU)? Dan is deze kaart ook geldig in Nederland. Wilt u deze gehandicaptenparkeerkaart vernieuwen? Dan kunt u in Nederland een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. De Nederlandse voorwaarden zijn dan van toepassing.

Uw gehandicaptenparkeerkaart is 5 jaar geldig. Of korter als artsen verwachten dat u binnen 5 jaar zult herstellen van uw handicap. Verlengen van uw gehandicaptenkaart doet u ook bij uw gemeente. Doe dat ruim vóór de vervaldatum. Uw gemeente heeft tijd nodig om uw aanvraag te beoordelen.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gehandicaptenparkeerkaart

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. De kaart is maximaal 5 jaar geldig, persoonsgebonden en niet gekoppeld aan een kenteken. 

De gehandicaptenparkeerkaart is geldig in de meeste Europese landen, controleer dit op de website van de ANWB

U vindt de volledige voorwaarden voor de regeling gehandicaptenparkeerkaart op de website van Overheid.nl

Er zijn drie soorten gehandicaptenparkeerkaarten

 • Bestuurderskaart; u bestuurt het voertuig zelf en u hebt beperkingen waardoor u zes maanden of langer niet verder kunt lopen dan 100 meter.
 • Passagierskaart; u bent afhankelijk van vervoer van anderen en u kunt vanwege uw beperking niet alleen achtergelaten worden op de plaats van bestemming. U krijgt daneen passagierskaart.
 • Instelling; uw instelling vervoert mensen met een handicap. U kunt dan een gehandicaptenparkeerkaart voor instellingen aanvragen.

Aanvragen

U kunt telefonisch een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen door te bellen met de gemeente 's-Hertogenbosch via telefoonnummer +31 73 615 51 55.

Vernieuwen

Parkeerkaart vernieuwen? Neem maximaal 8 weken voordat uw kaart verloopt contact op met de gemeente via telefoonnummer +31 73 615 51 55.

Nodig voor de aanvraag

Meestal is een medisch onderzoek nodig. Een arts kijkt dan naar uw belemmeringen of handicap. Zo nodig vraagt de arts informatie bij uw specialist of huisarts en geeft daarna advies aan de gemeente. U krijgt dan een brief waarin staat of u wel of niet een gehandicaptenparkeerkaart krijgt.

Kosten

Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart . U krijgt een brief met informatie over hoe en wanneer u dat bedrag moet betalen. Blijkt later uit het medisch onderzoek dat u geen recht hebt op een gehandicaptenparkeerkaart? Dan krijgt u het geld niet terug.

Hoe lang duurt het

Een aanvraag duurt ongeveer 8 weken. U krijgt bericht als de gehandicaptenparkeerkaart klaar ligt. Neem het bericht en uw identiteitsbewijs mee. Hebt u iemand gemachtigd? Dan moet deze persoon uw machtiging en een eigen identiteitsbewijs meenemen.

Gestolen of kwijt

Bewaar de originele gehandicaptenparkeerkaart in de auto. Vaak worden ze gestolen. Wij adviseren om een fotokluis in uw auto te gebruiken. Is uw kaart gestolen? Doe direct aangifte bij de politie. U hebt het proces-verbaal nodig als u een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart wilt aanvragen. Bent u uw gehandicaptenparkeerkaart kwijt? Dan kunt u een nieuwe aanvragen. Aan het aanvragen van een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart zijn ook kosten verbonden.

Regels parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats

 • U parkeert op plaatsen die alleen bestemd zijn voor gehandicapten. U herkent deze parkeerplaats aan het blauwe verkeersbord met de rolstoel. U dient zich aan de tijdlimiet te houden als die geldt voor een gehandicaptenparkeerplaats.
 • U kunt gratis parkeren op plaatsen voor betaald parkeren en u mag onbeperkt parkeren in een blauwe zone met een tijdslimiet.
 • U mag maximaal 3 uur parkeren op plaatsen waar een parkeerverbod geldt. Gebruik dan wel uw blauwe parkeerschijf en zorg ervoor dat uw auto andere weggebruikers niet hindert. Daaronder vallen ook fietsers en voetgangers.

Meer informatie

Neem voor het aanvragen, de kosten en de voorwaarden contact op met de gemeente 's-Hertogenbosch via telefoon of WhatsApp +31 73 615 51 55 of stuur een e-mail via het digitaal contactformulier.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente 's-Hertogenbosch

Bezoekadressen

Hoff van Hollantlaan 1

5243SR Rosmalen

Openingstijden
Maandag
08.30 - 17.00
Dinsdag
08.30 - 12.00
Woensdag
08.30 - 20.00
Donderdag
08.30 - 12.00
Vrijdag
08.30 - 17.00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

Wij werken uitsluitend op afspraak.

Wolvenhoek 1

5211HH 's-Hertogenbosch

Openingstijden
Maandag
08.30 - 17.00
Dinsdag
08.30 - 17.00
Woensdag
08.30 - 17.00
Donderdag
08.30 - 20.00
Vrijdag
08.30 - 17.00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

Wij werken uitsluitend op afspraak.