Single Digital Gateway

Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Heeft u een handicap? En wilt u dichtbij de ingang van winkels of kantoor parkeren? Vraag dan een Europese gehandicaptenparkeerkaart aan bij uw gemeente. U heeft hier recht op als u minimaal 6 maanden een handicap heeft. En u als u met krukken of een rollator zelfstandig niet verder kunt lopen dan 100 meter.

U moet kunnen bewijzen dat u recht heeft op een gehandicaptenparkeerkaart. Daarvoor is een medische keuring nodig door een keuringsarts. Uw gemeente regelt dit. Voorwaarde is dat u met krukken of een rollator zelfstandig niet verder kunt lopen dan 100 meter. Is uw handicap chronisch? En heeft uw gemeente deze gegevens over uw handicap al? Dan is een medisch onderzoek niet nodig.

Er zijn 2 verschillende Europese gehandicaptenparkeerkaarten:

Bestuurderskaart

Met een bestuurderskaart mag u zelf rijden. Dit zijn de voorwaarden:

  • U heeft een rijbewijs.
  • De bestuurderskaart is gebonden aan u als persoon en niet aan een kenteken. U hoeft dus geen eigen voertuig te hebben.
  • U kunt met hulpmiddelen kunt niet verder dan 100 meter lopen.

Passagierskaart

Voor een passagierskaart zijn dit de voorwaarden:

  • U kunt zelf niet rijden.
  • Met hulpmiddelen kunt u niet verder dan 100 meter lopen.
  • U heeft de hulp van uw chauffeur altijd nodig. Van deur tot deur.
  • De passagierskaart staat op uw naam.

Kinderen onder de 18 jaar kunnen ook een passagierskaart aanvragen. Ze moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen als volwassenen.

Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart uit een ander land van de Europese Unie (EU)? Dan is deze kaart ook geldig in Nederland. Wilt u deze gehandicaptenparkeerkaart vernieuwen? Dan kunt u in Nederland een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. De Nederlandse voorwaarden zijn dan van toepassing.

Uw gehandicaptenparkeerkaart is 5 jaar geldig. Of korter als artsen verwachten dat u binnen 5 jaar zult herstellen van uw handicap. Verlengen van uw gehandicaptenkaart doet u ook bij uw gemeente. Doe dat ruim vóór de vervaldatum. Uw gemeente heeft tijd nodig om uw aanvraag te beoordelen.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Let op. U kunt alleen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.

Wanneer kom je in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart?

  • bestuurderskaart: als je langer dan 6 maanden met de gebruikelijke loophulpmiddelen niet meer dan 100 meter kunt lopen
  • passagierskaart: als je continu afhankelijk bent van de hulp van een bestuurder

Wij houden ons aan de landelijke regeling. Deze staat op website www.overheid.nl.

Aanvragen

Bel ons om een aanvraagformulier gehandicaptenparkeerkaart op te vragen: (013) 529 13 11. Met het ingevulde formulier vragen wij een medisch advies op bij een onafhankelijke arts. De arts bespreekt je handicap met jou en vraagt als dat nodig is meer informatie op bij specialisten. Er is geen uitgebreid lichamelijk onderzoek. Met het medisch advies dat volgt uit dit gesprek, beoordelen wij of je recht hebt op een gehandicaptenparkeerkaart.

Kosten

ProductPrijs
Gehandicaptenparkeerkaart, 1e aanvraag€ 163,15
Gehandicaptenparkeerkaart, verlening€ 76,75
Vervanging bij verlies of diefstal€ 30,70

Let op: de aanvraag wordt pas na betaling in behandeling genomen. Je betaalt dus altijd deze kosten, ook als blijkt dat je niet in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart.

De gehandicaptenparkeerkaart is persoonsgebonden. Bij overlijden moet de kaart worden ingeleverd. Diefstal of verlies meld je meteen.

Afhandeling en geldigheid

Bij een positief besluit haal je de parkeerkaart persoonlijk af bij de receptie van het gemeentekantoor. De afhandelingstermijn is maximaal 8 weken. De gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. Na afloop van deze periode kun je een nieuwe aanvraag indienen. De gehandicaptenparkeerkaart is geldig in heel Europa.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Oisterwijk

Bezoekadres

De Lind 44

5061HX Oisterwijk

Openingstijden
Maandag
8.30 - 17.00
Dinsdag
8.30 - 17.00
Woensdag
8.30 - 17.00
Donderdag
8.30 - 19.00
Vrijdag
8.30 - 13.00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

Weekenden en feestdagen gesloten