Single Digital Gateway

Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Heeft u een handicap? En wilt u dichtbij de ingang van winkels of kantoor parkeren? Vraag dan een Europese gehandicaptenparkeerkaart aan bij uw gemeente. U heeft hier recht op als u minimaal 6 maanden een handicap heeft. En u als u met krukken of een rollator zelfstandig niet verder kunt lopen dan 100 meter.

U moet kunnen bewijzen dat u recht heeft op een gehandicaptenparkeerkaart. Daarvoor is een medische keuring nodig door een keuringsarts. Uw gemeente regelt dit. Voorwaarde is dat u met krukken of een rollator zelfstandig niet verder kunt lopen dan 100 meter. Is uw handicap chronisch? En heeft uw gemeente deze gegevens over uw handicap al? Dan is een medisch onderzoek niet nodig.

Er zijn 2 verschillende Europese gehandicaptenparkeerkaarten:

Bestuurderskaart

Met een bestuurderskaart mag u zelf rijden. Dit zijn de voorwaarden:

 • U heeft een rijbewijs.
 • De bestuurderskaart is gebonden aan u als persoon en niet aan een kenteken. U hoeft dus geen eigen voertuig te hebben.
 • U kunt met hulpmiddelen kunt niet verder dan 100 meter lopen.

Passagierskaart

Voor een passagierskaart zijn dit de voorwaarden:

 • U kunt zelf niet rijden.
 • Met hulpmiddelen kunt u niet verder dan 100 meter lopen.
 • U heeft de hulp van uw chauffeur altijd nodig. Van deur tot deur.
 • De passagierskaart staat op uw naam.

Kinderen onder de 18 jaar kunnen ook een passagierskaart aanvragen. Ze moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen als volwassenen.

Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart uit een ander land van de Europese Unie (EU)? Dan is deze kaart ook geldig in Nederland. Wilt u deze gehandicaptenparkeerkaart vernieuwen? Dan kunt u in Nederland een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. De Nederlandse voorwaarden zijn dan van toepassing.

Uw gehandicaptenparkeerkaart is 5 jaar geldig. Of korter als artsen verwachten dat u binnen 5 jaar zult herstellen van uw handicap. Verlengen van uw gehandicaptenkaart doet u ook bij uw gemeente. Doe dat ruim vóór de vervaldatum. Uw gemeente heeft tijd nodig om uw aanvraag te beoordelen.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gehandicaptenparkeerkaart

Heeft u beperkingen bij het lopen en heeft u een auto of brommobiel of bent u passagier daarvan? Bent u afhankelijk van parkeerplaatsen die dicht bij uw reisdoel liggen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een Europese gehandicaptenparkeerkaart.

Voorwaarden bestuurderskaart

Om als bestuurder een gehandicaptenparkeerkaart te kunnen krijgen, moet u in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Een aantoonbare loopbeperking van langdurige aard hebben (minimaal zes maanden), als gevolg van een aandoening of gebrek.
 • Met de gebruikelijke loophulpmiddelen, in redelijkheid niet in staat zijn zelfstandig een afstand van meer dan honderd meter aan een stuk te voet te overbruggen.

Voorwaarden passagierskaart

Het is ook mogelijk een gehandicaptenparkeerkaart aan te vragen voor een passagier: een passagierskaart. Voor het aanvragen van een passagierskaart moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U kunt niet meer dan honderd meter zelfstandig lopen. 
 • Voor het vervoer van deur tot deur bent u altijd afhankelijk van de hulp van een bestuurder.

Wat moet ik meesturen?

 • Een kopie van uw geldige identiteitsbewijs.
 • Kopie rijbewijs bij de aanvraag voor bestuurderskaart.
 • Één recente kleurenpasfoto.
 • Heeft u nog een gehandicaptenparkeerkaart die geldig is, houdt u die dan bij u. Zonder een kaart mag u namelijk niet parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats. U kunt dan een boete krijgen. De oude kaart levert u in wanneer u de nieuwe kaart op haalt.

Klik op Online gehandicaptenparkeerkaart aanvragen om de parkeerkaart online aan te vragen. Of download het Aanvraagformulier via deze link.

U betaalt kosten voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente.

Tom in de Buurt verwerkt voor de gemeente de aanvragen voor gehandicaptenparkeerkaarten. Na uw aanvraag nemen zij contact met u op en bepalen zij of u een medische keuring nodig heeft. Bij een eerste aanvraag is er altijd een medisch advies nodig.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Nieuwkoop