Single Digital Gateway

Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Heeft u een handicap? En wilt u dichtbij de ingang van winkels of kantoor parkeren? Vraag dan een Europese gehandicaptenparkeerkaart aan bij uw gemeente. U heeft hier recht op als u minimaal 6 maanden een handicap heeft. En u als u met krukken of een rollator zelfstandig niet verder kunt lopen dan 100 meter.

U moet kunnen bewijzen dat u recht heeft op een gehandicaptenparkeerkaart. Daarvoor is een medische keuring nodig door een keuringsarts. Uw gemeente regelt dit. Voorwaarde is dat u met krukken of een rollator zelfstandig niet verder kunt lopen dan 100 meter. Is uw handicap chronisch? En heeft uw gemeente deze gegevens over uw handicap al? Dan is een medisch onderzoek niet nodig.

Er zijn 2 verschillende Europese gehandicaptenparkeerkaarten:

Bestuurderskaart

Met een bestuurderskaart mag u zelf rijden. Dit zijn de voorwaarden:

  • U heeft een rijbewijs.
  • De bestuurderskaart is gebonden aan u als persoon en niet aan een kenteken. U hoeft dus geen eigen voertuig te hebben.
  • U kunt met hulpmiddelen kunt niet verder dan 100 meter lopen.

Passagierskaart

Voor een passagierskaart zijn dit de voorwaarden:

  • U kunt zelf niet rijden.
  • Met hulpmiddelen kunt u niet verder dan 100 meter lopen.
  • U heeft de hulp van uw chauffeur altijd nodig. Van deur tot deur.
  • De passagierskaart staat op uw naam.

Kinderen onder de 18 jaar kunnen ook een passagierskaart aanvragen. Ze moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen als volwassenen.

Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart uit een ander land van de Europese Unie (EU)? Dan is deze kaart ook geldig in Nederland. Wilt u deze gehandicaptenparkeerkaart vernieuwen? Dan kunt u in Nederland een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. De Nederlandse voorwaarden zijn dan van toepassing.

Uw gehandicaptenparkeerkaart is 5 jaar geldig. Of korter als artsen verwachten dat u binnen 5 jaar zult herstellen van uw handicap. Verlengen van uw gehandicaptenkaart doet u ook bij uw gemeente. Doe dat ruim vóór de vervaldatum. Uw gemeente heeft tijd nodig om uw aanvraag te beoordelen.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gehandicaptenparkeerkaart (GPK)

Mensen met een beperking die heel slecht kunnen lopen of rolstoelgebonden zijn, kunnen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.

Om de kaart te krijgen moet u voldoen aan deze voorwaarden:

  • U kunt niet meer dan 100 meter aan één stuk lopen (met wandelstok, rollator of andere loophulpmiddelen) en u bent bestuurder;
  • U kunt niet meer dan 100 meter aan één stuk lopen en u bent voor uw vervoer afhankelijk van een bestuurder (bij een P-kaart).

De gemeente regelt dat een keuringsarts uw medische situatie onderzoekt. U krijgt een oproep. Bij verlenging van de parkeerkaart is geen medisch onderzoek nodig als de gemeente weet dat uw situatie onveranderd is.

Via 'Vragenlijst aanvraag gehandicaptenparkeerkaart' komt u in de vragenlijst voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart terecht. Door het invullen van deze vragenlijst kunt u beoordelen of u mogelijk in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart.

Via 'Vragenlijst aanvraag gehandicaptenparkeerkaart' komt u in de vragenlijst voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart terecht. Door het invullen van deze vragenlijst kunt u beoordelen of u mogelijk in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart.

Voor een actueel overzicht van de leges verwijzen wij u naar de legesverordening die te vinden is op www.overheid.nl.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Montferland