Single Digital Gateway

Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Heeft u een handicap? En wilt u dichtbij de ingang van winkels of kantoor parkeren? Vraag dan een Europese gehandicaptenparkeerkaart aan bij uw gemeente. U heeft hier recht op als u minimaal 6 maanden een handicap heeft. En u als u met krukken of een rollator zelfstandig niet verder kunt lopen dan 100 meter.

U moet kunnen bewijzen dat u recht heeft op een gehandicaptenparkeerkaart. Daarvoor is een medische keuring nodig door een keuringsarts. Uw gemeente regelt dit. Voorwaarde is dat u met krukken of een rollator zelfstandig niet verder kunt lopen dan 100 meter. Is uw handicap chronisch? En heeft uw gemeente deze gegevens over uw handicap al? Dan is een medisch onderzoek niet nodig.

Er zijn 2 verschillende Europese gehandicaptenparkeerkaarten:

Bestuurderskaart

Met een bestuurderskaart mag u zelf rijden. Dit zijn de voorwaarden:

 • U heeft een rijbewijs.
 • De bestuurderskaart is gebonden aan u als persoon en niet aan een kenteken. U hoeft dus geen eigen voertuig te hebben.
 • U kunt met hulpmiddelen kunt niet verder dan 100 meter lopen.

Passagierskaart

Voor een passagierskaart zijn dit de voorwaarden:

 • U kunt zelf niet rijden.
 • Met hulpmiddelen kunt u niet verder dan 100 meter lopen.
 • U heeft de hulp van uw chauffeur altijd nodig. Van deur tot deur.
 • De passagierskaart staat op uw naam.

Kinderen onder de 18 jaar kunnen ook een passagierskaart aanvragen. Ze moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen als volwassenen.

Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart uit een ander land van de Europese Unie (EU)? Dan is deze kaart ook geldig in Nederland. Wilt u deze gehandicaptenparkeerkaart vernieuwen? Dan kunt u in Nederland een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. De Nederlandse voorwaarden zijn dan van toepassing.

Uw gehandicaptenparkeerkaart is 5 jaar geldig. Of korter als artsen verwachten dat u binnen 5 jaar zult herstellen van uw handicap. Verlengen van uw gehandicaptenkaart doet u ook bij uw gemeente. Doe dat ruim vóór de vervaldatum. Uw gemeente heeft tijd nodig om uw aanvraag te beoordelen.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Er is een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders, passagiers en kinderen. De persoon met de loopbeperking vraagt de parkeerkaart aan.

Let op. U kunt alleen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.

Voorwaarden aanvragen gehandicaptenparkeerkaart:

 • De bestuurder, de passagier, of het kind, kan in ieder geval een half jaar lang niet meer dan 100 meter lopen met een hulpmiddel. 
 • De aanvrager van een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders heeft een geldig rijbewijs.
 • Bij de aanvraag van een gehandicaptenkaart voor kinderen of passagiers, is er bij het vervoer van deur tot deur altijd hulp nodig van de bestuurder.

Na de aanvraag vindt er een keuring plaats van een onafhankelijke arts. Dit regelt de gemeente.

 • Voor een online aanvraag of verlenging heeft u DigiD nodig.
 • Na de aanvraag stuurt u een recente pasfoto met uw naam naar de gemeente.

Online aanvragen/verlengen

Voor een online aanvraag of verlenging heeft u DigiD nodig. De persoon met de loopbeperking vraagt de parkeerkaart aan. Na de aanvraag stuurt u een recente pasfoto met uw naam naar de gemeente.  

Online aanvragen of verlengen

Aanvragen of verlengen in stadhuis

U kunt een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen of verlengen na het maken van een afspraak. Naar de afspraak in het stadhuis neemt u een pasfoto en een geldig legitimatiebewijs mee.

Afspraak maken

Bij de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart betaalt u € 72,40. Blijkt na uw aanvraag dat u geen recht heeft op een gehandicaptenparkeerkaart? Dan krijgt u van het totale bedrag alleen € 13,60 aan administratiekosten teruggestort. Bij verlies of diefstal kunt u voor € 13,60 een nieuwe kaart krijgen.

Wanneer kan ik de gehandicaptenparkeerkaart ophalen?

Als de kaart klaar is, ontvangt u een bericht van de gemeente. U moet de parkeerkaart persoonlijk onderteken en ophalen in het stadhuis. U hoeft geen afspraak te maken. Als u zelf niet in staat bent om te tekenen, moet u dit laten doen door de persoon die daarvoor gemachtigd is. Na uw aanvraag moet u ongeveer 4 tot 6 weken wachten op uw gehandicaptenparkeerkaart.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Hoorn