Single Digital Gateway

Gemeente Hoorn: europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Er is een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders, passagiers en kinderen. De persoon met de loopbeperking vraagt de parkeerkaart aan.

Let op. U kunt alleen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.

Voorwaarden aanvragen gehandicaptenparkeerkaart:

  • De bestuurder, de passagier, of het kind, kan in ieder geval een half jaar lang niet meer dan 100 meter lopen met een hulpmiddel. 
  • De aanvrager van een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders heeft een geldig rijbewijs.
  • Bij de aanvraag van een gehandicaptenkaart voor kinderen of passagiers, is er bij het vervoer van deur tot deur altijd hulp nodig van de bestuurder.

Na de aanvraag vindt er een keuring plaats van een onafhankelijke arts. Dit regelt de gemeente.

  • Voor een online aanvraag of verlenging heeft u DigiD nodig.
  • Na de aanvraag stuurt u een recente pasfoto met uw naam naar de gemeente.

Online aanvragen/verlengen

Voor een online aanvraag of verlenging heeft u DigiD nodig. De persoon met de loopbeperking vraagt de parkeerkaart aan. Na de aanvraag stuurt u een recente pasfoto met uw naam naar de gemeente.  

Online aanvragen of verlengen

Aanvragen of verlengen in stadhuis

U kunt een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen of verlengen na het maken van een afspraak. Naar de afspraak in het stadhuis neemt u een pasfoto en een geldig legitimatiebewijs mee.

Afspraak maken

Bij de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart betaalt u € 72,40. Blijkt na uw aanvraag dat u geen recht heeft op een gehandicaptenparkeerkaart? Dan krijgt u van het totale bedrag alleen € 13,60 aan administratiekosten teruggestort. Bij verlies of diefstal kunt u voor € 13,60 een nieuwe kaart krijgen.

Wanneer kan ik de gehandicaptenparkeerkaart ophalen?

Als de kaart klaar is, ontvangt u een bericht van de gemeente. U moet de parkeerkaart persoonlijk onderteken en ophalen in het stadhuis. U hoeft geen afspraak te maken. Als u zelf niet in staat bent om te tekenen, moet u dit laten doen door de persoon die daarvoor gemachtigd is. Na uw aanvraag moet u ongeveer 4 tot 6 weken wachten op uw gehandicaptenparkeerkaart.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Hoorn

Laatst gecontroleerd op 19 december 2023