Single Digital Gateway

Gemeente Heerenveen: europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Kunt u door lichamelijke beperkingen niet meer dan honderd meter zelfstandig lopen? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen bij de gemeente. Deze is maximaal vijf jaar geldig.

Soorten gehandicaptenparkeerkaart

Er zijn drie soorten invalideparkeerkaarten:

Bestuurderskaart
Deze kaart vraagt u aan als u een beperking heeft en zelf uw auto bestuurt. De parkeerkaart is persoonsgebonden. Dat betekent dat alleen u de kaart mag gebruiken. U kunt de kaart in elk voertuig gebruiken.

Passagierskaart
Deze kaart vraagt u aan als u door uw beperking iemand anders nodig heeft die de auto bestuurt én als u voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk bent van de hulp van de bestuurder. Een passagierskaart is persoonsgebonden. Dat betekent dat alleen u de kaart mag gebruiken. U kunt de kaart in elk voertuig gebruiken.

Instellingenkaart
Deze kaart is bedoeld voor instellingen die bewoners vervoeren. Op deze manier kunnen instellingen meerdere mensen vervoeren. De instelling hoeft dan niet voor iedere bewoner apart een kaart aan te vragen.

Gratis parkeren

Houders van een gehandicaptenparkeerkaart mogen in de gemeente Heerenveen gratis parkeren. Deze dient u zichtbaar in uw auto te plaatsen.

Voldoet u aan de voorwaarden?

Voor een bestuurderskaart:

  • U heeft een aantoonbare en langdurige loopbeperking: u kunt niet meer dan 100 meter achter elkaar lopen, zo nodig met een hulpmiddel zoals bijvoorbeeld een wandelstok of
  • U bent permanent rolstoelgebonden of
  • U heeft een andere ernstige beperking
  • U moet wel een rijbewijs hebben

Voor een passagierskaart:

  • U bent passagier, niet bestuurder
  • U heeft een aantoonbare en langdurige loopbeperking; u kunt niet meer dan 100 meter achter elkaar lopen, zo nodig met een hulpmiddel zoals bijvoorbeeld een wandelstok; of
  • U bent permanent rolstoelgebonden.
  • U bent voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk van de hulp van de bestuurder of iemand anders.

Als u voor de eerste keer een gehandicaptenparkeerkaart hebt aangevraagd, dan zal er altijd extern advies worden ingewonnen. Deze medisch adviseur die door de gemeente wordt aangewezen, adviseert de gemeente. Dit advies neemt de gemeente altijd over. Bij een verlenging van de GPK kan de medische keuring meestal achterwege blijven als u nog steeds voldoet aan de gelden criteria.

Aanvragen doet u eenvoudig met een online formulier. Hiervoor hebt u DigiD nodig.

De kosten voor de eerste aanvraag inclusief de medische keuring zijn € 143,74. Een verlening kost € 143,74. Dit bedrag moet u ook betalen wanneer u tussentijds een nieuwe kaart moet aanvragen omdat u bijvoorbeeld uw kaart kwijt bent.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Heerenveen

Bezoekadres

Crackstraat 2

8441ES Heerenveen

Openingstijden
Maandag
08:30-16:00
Dinsdag
08:30-16:00
Woensdag
08:30-16:00
Donderdag
08:30-16:00
Vrijdag
08:30-16:00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

Alleen op afspraak geopend

Laatst gecontroleerd op 15 april 2024