Single Digital Gateway

Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Heeft u een handicap? En wilt u dichtbij de ingang van winkels of kantoor parkeren? Vraag dan een Europese gehandicaptenparkeerkaart aan bij uw gemeente. U heeft hier recht op als u minimaal 6 maanden een handicap heeft. En u als u met krukken of een rollator zelfstandig niet verder kunt lopen dan 100 meter.

U moet kunnen bewijzen dat u recht heeft op een gehandicaptenparkeerkaart. Daarvoor is een medische keuring nodig door een keuringsarts. Uw gemeente regelt dit. Voorwaarde is dat u met krukken of een rollator zelfstandig niet verder kunt lopen dan 100 meter. Is uw handicap chronisch? En heeft uw gemeente deze gegevens over uw handicap al? Dan is een medisch onderzoek niet nodig.

Er zijn 2 verschillende Europese gehandicaptenparkeerkaarten:

Bestuurderskaart

Met een bestuurderskaart mag u zelf rijden. Dit zijn de voorwaarden:

  • U heeft een rijbewijs.
  • De bestuurderskaart is gebonden aan u als persoon en niet aan een kenteken. U hoeft dus geen eigen voertuig te hebben.
  • U kunt met hulpmiddelen kunt niet verder dan 100 meter lopen.

Passagierskaart

Voor een passagierskaart zijn dit de voorwaarden:

  • U kunt zelf niet rijden.
  • Met hulpmiddelen kunt u niet verder dan 100 meter lopen.
  • U heeft de hulp van uw chauffeur altijd nodig. Van deur tot deur.
  • De passagierskaart staat op uw naam.

Kinderen onder de 18 jaar kunnen ook een passagierskaart aanvragen. Ze moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen als volwassenen.

Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart uit een ander land van de Europese Unie (EU)? Dan is deze kaart ook geldig in Nederland. Wilt u deze gehandicaptenparkeerkaart vernieuwen? Dan kunt u in Nederland een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. De Nederlandse voorwaarden zijn dan van toepassing.

Uw gehandicaptenparkeerkaart is 5 jaar geldig. Of korter als artsen verwachten dat u binnen 5 jaar zult herstellen van uw handicap. Verlengen van uw gehandicaptenkaart doet u ook bij uw gemeente. Doe dat ruim vóór de vervaldatum. Uw gemeente heeft tijd nodig om uw aanvraag te beoordelen.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gemeente Boxtel: Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Let op. U kunt alleen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.

Een gehandicaptenparkeerkaart vraagt u aan via Wegwijs. U kunt er voor kiezen om Wegwijs te bellen via [0411 65 59 11](tel:0411 65 59 11) of om contact op te nemen via het contactformulier.

Aan het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart zitten kosten verbonden. U betaalt vooraf. Zonder de betaling kunnen wij de aanvraag helaas niet in behandeling nemen. Op het moment dat de betaling is gelukt, gaan wij voor u uitzoeken of u in aanmerking komt. Mogelijk moet u medisch gekeurd worden. De medische keuring wordt gedaan door een speciale arts, die dit soort keuringen mag doen. Ga voor meer informatie over de medische keuring naar de website van JPH consult.

Let op: als u niet voldoet aan de voorwaarden, maar wel een gehandicaptenparkeerkaart aanvraagt, bent u de kosten kwijt. Kijk voor u een aanvraag doet, dus goed naar de voorwaarden. 

Neem voor meer informatie over de kosten contact op met de gemeente via [0411 65 59 11](tel:0411 65 59 11).

Binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag krijgt u de beslissing (beschikking) thuisgestuurd. Als uw aanvraag is goedgekeurd, staat er ook in hoe en waar u de gehandicaptenparkeerkaart mag ophalen.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Boxtel

Bezoekadressen

Markt 1

5281AT Boxtel

Openingstijden
Maandag
08:30 - 17:00
Dinsdag
08:30 - 17:00
Woensdag
08:30 - 17.00
Donderdag
08:30 - 19:30
Vrijdag
08:30 - 12:30
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

St. Ursula 12

5281HV Boxtel

Openingstijden
Maandag
9:00 - 13:00
Dinsdag
9:00 - 13:00
Woensdag
9:00 - 13:00
Donderdag
9:00 - 13:00
Vrijdag
9:00 - 13:00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

Op iedere maandag en donderdag is er het inloopspreekuur tussen 9:00 en 11:00 uur in het Ursula gebouw.