Single Digital Gateway

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard: waterschapsbelasting betalen

Welke heffingen moet u betalen?

Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard brengt de volgende soorten heffingen in rekening:

  • zuiveringsheffing;
  • verontreinigingsheffing;
  • watersysteemheffing;
  • wegenheffing.

Zuiveringsheffing

U betaalt zuiveringsheffing als u de eigenaar of huurder bent van een woning met een aansluiting op het riool.

Wij leggen de heffing op per zelfstandige woonruimte. Dit is een woonruimte met een eigen keuken, douche, toilet of een eigen toegang.

De grootte van uw huishouden bepaalt de hoogte van de zuiveringsheffing. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van ‘vervuilingseenheden’. Afhankelijk van de hoeveelheid mensen die ingeschreven staan in de woning betaalt u 1 of 3 vervuilingseenheden. Staat u bij uw gemeente ingeschreven als alleenwonend? Dan betaalt u voor één vervuilingseenheid. Wij krijgen deze gegevens van uw gemeente.

Verontreinigingsheffing

U betaalt verontreinigingsheffing als u de eigenaar of gebruiker bent van een woning waarvan het afvalwater wordt geloosd op een sloot of beek. Wij noemen dat oppervlaktewater.

De aanslag van de verontreinigingsheffing berekenen wij op dezelfde manier als die van de zuiveringsheffing.

Watersysteemheffing

U betaalt watersysteemheffing als u de eigenaar of huurder bent van een gebouw (bijvoorbeeld een woning) of van grond, zoals bijvoorbeeld landbouwgrond of een natuurterrein.

Er zijn verschillende soorten watersysteemheffing:

  1. watersysteemheffing ingezetenen (alleen van toepassing op particulieren)
  2. watersysteemheffing gebouwd;
  3. watersysteemheffing ongebouwd;
  4. watersysteemheffing natuur.

Afhankelijk van uw situatie betaalt u de volgende belasting(en):

  • Staat u op 1 januari van het belastingjaar bij uw gemeente ingeschreven als hoofdbewoner van een woning? Dan betaalt u watersysteemheffing ingezetenen.
    De hoofdbewoner van een huur- of koopwoning betaalt elk jaar aan het waterschap voor álle bewoners van die woning. Onder hoofdbewoner verstaan we de bewoner waarvan de naam op het koop/huurovereenkomst staat.
  • Bent u eigenaar van een gebouw, zoals een huis, schuur, loods of een bedrijfsgebouw? Dan betaalt u watersysteemheffing gebouwd.
    De watersysteemheffing gebouwd wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van het gebouw. Deze waarde wordt op grond van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) door de gemeente vastgesteld.
  • Bent u eigenaar van onbebouwde grond? Dan betaalt u watersysteemheffing ongebouwd. Onder onbebouwde grond verstaan we bijvoorbeeld akkers, bouwgrond en weilanden.
    De hoogte van de belasting die u moet betalen, wordt bepaald door de waarde van het aantal hectare grond dat u in uw bezit heeft. U betaalt deze heffing als u op 1 januari van een belastingjaar bij het kadaster geregistreerd staat als eigenaar, erfpachter, vruchtgebruiker, opstalhouder of zakelijk gerechtigde van het ‘recht van gebruik en bewoning’ van ongebouwde grond.
  • Bent u eigenaar van een natuurterrein? Dan betaalt u watersysteemheffing natuur. In de Waterschapswet wordt onder het begrip natuur verstaan: ‘Ongebouwde onroerende zaken waarvan de inrichting en het beheer geheel of nagenoeg geheel en duurzaam zijn afgestemd op het behoud of de ontwikkeling van natuur ‘. Een bos dat groter is dan 1 hectare valt ook onder de definitie van natuur. Net als open water (meren) met een oppervlakte groter dan 1 hectare en een ‘open en weids karakter’.

Hoeveel watersysteemheffing natuur u betaalt, hangt af van de oppervlakte van het terrein. Eigenaren van gebouwen die in een natuurterrein liggen, krijgen gewoon de aanslag watersysteemheffing gebouwd.

Wegenheffing

De gemeente Krimpenerwaard heeft de zorg voor wegen buiten de bebouwde kom aan ons overgedragen. Van de wegenheffing betalen we de aanleg, het onderhoud en beheer van die wegen. 

Woont u in de gemeente Krimpenerwaard? Of bent u eigenaar van een gebouw (bijvoorbeeld een woning) of een stuk grond in deze gemeente? Dan betaalt u wegenheffing.

De wegenheffing bestaat uit vier categorieën:

  1. Gebruikers
    U betaalt wegenheffing gebruikers als u op 1 januari bewoner bent van een woonruimte. Deze heffing is voor elke woonruimte gelijk. Voor de hoogte van de aanslag maakt het niet uit hoeveel bewoners een huis heeft en wat de waarde van het huis is.
  2. Gebouwd eigenaren
    U betaalt wegenheffing gebouwd als u op 1 januari eigenaar bent van een woning of (bedrijfs)gebouw in ons gebied. Wij berekenen de heffing door de WOZ-waarde te vermenigvuldigen met het tarief.
  3. Ongebouwd eigenaren
    U betaalt wegenheffing als u op 1 januari eigenaar bent van onbebouwde grond. De oppervlakte van de onbebouwde grond bepaalt de hoogte van de aanslag. De informatie over de oppervlakte ontvangen wij van het Kadaster.
  4. Natuur
    U betaalt wegenheffing als u op 1 januari eigenaar bent van een natuurterrein. De oppervlakte van de onbebouwde grond bepaalt de hoogte van de aanslag. De informatie over de oppervlakte ontvangen wij van het Kadaster.

Dit vraagt u niet aan, u ontvangt een belastingaanslag.

Hoe ontvangt u uw belastingaanslag?

Maakt u gebruik van MijnOverheid? Dan krijgt u de belastingaanslag digitaal via de Berichtenbox. Om in te kunnen loggen op de Berichtenbox, heeft u DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD? Informatie hierover vindt u op DigiD buiten Nederland | Nederland Wereldwijd.

Bent u nog niet aangemeld bij de Berichtenbox? Dan ontvangt u de belastingaanslag per post.

Wanneer ontvangt u uw belastingaanslag?

Een voorlopige belastingaanslag ontvangt u aan het begin van een jaar. U ontvangt een definitieve belastingaanslag na afloop van het belastingjaar.

Waterschapsbelasting bij verhuizing

Als u in de loop van het jaar naar het gebied van een ander waterschap verhuist en de aanslag zuiveringsheffing en de aanslag verontreinigingsheffing al heeft betaald, dan kunt u geld terugvragen. U betaalt vanaf het moment van verhuizing namelijk ook al aan het waterschap in uw nieuwe woonomgeving.

De aanslag watersysteemheffing wordt bij een verhuizing niet terugbetaald.

Waterschapsbelasting betalen en belastingzaken regelen

Heeft u een vraag over de waterschapsbelasting? Wilt u uw aanslag bekijken of bijvoorbeeld betalen met automatische incasso? Wilt u een verhuizing doorgeven, kwijtschelding aanvragen of een bezwaar indienen?

U kunt al uw belastingzaken regelen via de Regionale Belasting Groep | derbg.nl. U kunt ons ook bellen. Wij zijn elke werkdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur bereikbaar via +31 10 45 37 200.

Hoeveel waterschapsbelasting moet u betalen?

Hoeveel waterschapsbelasting u per jaar precies moet betalen, hangt af van uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld of u in een koop- of huurhuis woont, met hoeveel personen u daar woont, hoe het huis is aangesloten op de riolering en of u onbebouwde grond of een natuurterrein bezit.

Tarieven waterschapsbelasting

De belastingtarieven van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vind u op Tarieven - Regionale Belasting Groep Particulier (derbg.nl).

Kunt u de waterschapsbelasting niet betalen?

Als u moeite heeft om de aanslag waterschapsbelasting op tijd te betalen, kunt u met het waterschap afspreken om de belasting in termijnen te betalen.

Voor een betalingsregeling of het aanvragen van kwijtschelding kunt u contact opnemen via Kwijtschelding - Regionale Belasting Groep Particulier (derbg.nl).

Bezwaar maken tegen de belastingaanslag

Bent u het niet eens met uw belastingaanslag? Dan kunt u binnen 6 weken na ontvangst van de aanslag bezwaar maken via  Bezwaar - Regionale Belasting Groep Particulier (derbg.nl).

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Bezoekadres

Stationsplein 79

3112HJ Schiedam

Openingstijden
Maandag
08.30 - 16.30
Dinsdag
08.30 - 16.30
Woensdag
08.30 - 16.30
Donderdag
08.30 - 16.30
Vrijdag
08.30 - 16.30
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

Wilt u ons kantoor bezoeken? Maak dan eerst telefonisch een afspraak.

Laatst gecontroleerd op 21 maart 2023