Single Digital Gateway

Studietoeslag voor studenten met een beperking aanvragen

Krijg je studiefinanciering of een tegemoetkoming scholieren? En kun je niet bijverdienen door een chronische ziekte of handicap? Dan kun je misschien een studietoeslag krijgen van je gemeente.

Voor studietoeslag moet je in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden: 

De gemeente kan je informeren over alle voorwaarden die gelden. 

Vraag de studietoeslag aan in de gemeente waar je woont. Dit geldt ook als je in een andere gemeente studeert.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Studietoeslag aanvragen

De studietoeslag is een bedrag van € 362,36 per maand. Het is geen lening die u moet terugbetalen. U mag het geld houden en gebruiken waarvoor u zelf wilt. Bijvoorbeeld voor kamerhuur, of om uw studiebeurs te verlagen. Dan hoeft u minder geld te lenen en hebt u minder schuld.

 • U hebt een lichamelijke of geestelijke beperking, of een chronische ziekte waardoor u niet kan werken naast uw studie.
 • U ontvangt studiefinanciering, of een tegemoetkoming scholieren (Wtos). Het maakt niet uit of u studeert aan een ROC, een hoge school of universiteit of naar school gaat.
 • U kunt naast uw studie niet bijverdienen door een blijvende of langdurige medische beperking. Dit is een chronische ziekte, een lichamelijke of geestelijke beperking. U krijgt geen studietoeslag voor bijvoorbeeld:
  • een gebroken been
  • een medische behandeling met een herstelperiode van een half jaar
  • een sociale beperking zoals het geven van mantelzorg
 • Ontvangt u een stagevergoeding? Dan geeft u dit aan ons door. Is de stagevergoeding hoger dan € 211,67 per maand? Dan trekken wij het bedrag boven de € 211,67 van de studietoeslag af.
 • U hebt een bewijs van uw medische beperking. Dit kan zijn een verklaring van een deskundige over uw medische beperking. Hebt u nog geen bewijs? Vraag dan ook alvast de studietoeslag aan. Wij kunnen een deskundige (bijvoorbeeld een arts) vragen om dit te onderzoeken.

 • Kopie van een verklaring van de arts waaruit uw situatie blijkt. U bent niet verplicht om deze verklaring naar ons op te sturen. Het kan zijn dat wij dan een medisch advies aanvragen.
 • Bankafschrift van de bankrekening waarop u de studietoeslag wilt ontvangen. Het rekeningnummer en uw naam zijn duidelijk te zien.
 • Een kopie van een geldig Nederlands paspoort of Nederlandse ID.
 • Beschikking (brief met besluit) van DUO waarin staat dat u gebruikmaakt van WTOS of studiefinanciering. U kunt ook studietoeslag aanvragen als DUO een bedrag van € 0 aan u heeft toegekend.

Vraag de studietoeslag aan in de gemeente waar u woont, ook als u in een andere gemeente studeert. U hebt uw DigiD nodig. Stuur uw aanvraag op tijd.

Met terugwerkende kracht aanvragen

U kunt met terugwerkende kracht studietoeslag aanvragen als u over die periode voldoet aan de voorwaarden. Dit kan tot 5 jaar terug, maar deze nieuwe regeling is op 1 april 2022 ingegaan. Dit betekent dat de terugwerkende kracht niet verder kan gaan dan 1 april 2022.

Binnen 8 weken na uw aanvraag krijgt u een brief met de uitslag. Is de aanvraag niet compleet of kost het onderzoek meer tijd? Dan kan de afhandeling langer dan 8 weken duren.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Utrecht

Laatst gecontroleerd op 21 september 2022