Single Digital Gateway

Rioolheffing betalen

U betaalt rioolheffing via de gemeentelijke belastingen voor uw afval- en regenwater dat in het riool terechtkomt. Hiermee betaalt de gemeente het onderhoud en vervanging van het riool. Sommige gemeenten noemen de rioolheffing ook wel rioolbelasting. 

Gemeenten berekenen de rioolheffing op verschillende manieren. Sommige bepalen de rioolheffing bijvoorbeeld op basis van de waarde van het huis. Andere op basis van het drinkwaterverbruik. Wilt u weten hoe de gemeente de rioolheffing voor u berekent? Neem dan contact op met uw gemeente.  

Rioolheffing betaalt u via de gemeentelijke belastingaanslag. Meestal ontvangt u deze aanslag in de eerste helft van februari. 

Kunt u de gemeentelijke belastingen niet betalen? Vraag dan uw gemeente om kwijtschelding.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gemeente Zutphen: Rioolheffing betalen

Wat is rioolheffing?

De rioolheffing is een belasting voor huishoudens en bedrijven die wordt geheven om het behoud en beheer van de riolering te betalen. Met de inkomsten kan de gemeente ook de maatregelen betalen die nodig zijn om het grondwater op peil te houden en regenwater te verwerken.

Wie betaalt rioolheffing?

Eigenaren en/of gebruikers van een woning of bedrijfspand betalen rioolheffing.

MijnTribuut

Door in te loggen op MijnTribuut kunt u een kopie van uw aanslagbiljet bekijken.

Let op. U hoeft alleen rioolheffing te betalen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.

U woont in de gemeente Zutphen. In deze gemeente zijn er verschillende riool-en waterzorgheffingstarieven voor eigenaren. De gemeente Zutphen heeft de rioolheffing voor gebruikers vanaf belastingjaar 2021 afgeschaft.

Kosten riool-en waterzorgheffing

Tarieven 2023 
eigenaar:€149
eigenaar garagebox:€50

Gaat u verhuizen?

Eigenaar

Bent u op 1 januari eigenaar, dan betaalt u riool-en waterzorgheffing eigenaar voor dat jaar. Verhuist u later in het jaar? Dan ontvangt u geen geld terug. riool-en waterzorgheffing eigenaar is namelijk een tijdstipbelasting. Mogelijk kan uw notaris een verrekening opstellen. Dit moet u zelf regelen.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Zutphen

Ook nuttig

Laatst gecontroleerd op 20 september 2022