Single Digital Gateway

Rioolheffing betalen

U betaalt rioolheffing via de gemeentelijke belastingen voor uw afval- en regenwater dat in het riool terechtkomt. Hiermee betaalt de gemeente het onderhoud en vervanging van het riool. Sommige gemeenten noemen de rioolheffing ook wel rioolbelasting. 

Gemeenten berekenen de rioolheffing op verschillende manieren. Sommige bepalen de rioolheffing bijvoorbeeld op basis van de waarde van het huis. Andere op basis van het drinkwaterverbruik. Wilt u weten hoe de gemeente de rioolheffing voor u berekent? Neem dan contact op met uw gemeente.  

Rioolheffing betaalt u via de gemeentelijke belastingaanslag. Meestal ontvangt u deze aanslag in de eerste helft van februari. 

Kunt u de gemeentelijke belastingen niet betalen? Vraag dan uw gemeente om kwijtschelding.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Rioolheffing

Voor het verwerken van hemel- en grondwater en het onderhoud van het riool betaalt u belasting. U krijgt hiervoor een aanslag als u in de gemeente woont of er een bedrijf heeft.  Ook als uw pand niet direct op het riool is aangesloten. Dit heet rioolheffing.

U ontvangt meestal eind februari een aanslag via mijn.overheid.nl of via de post. U kunt uw aanslag ook online bekijken in de Digitale Belastingbalie.

Huurders

Verhuist u naar een andere gemeente, dan betaalt u rioolheffing aan de gemeente Dordrecht tot en met de maand waarin u verhuist. U krijgt het teveel betaalde geld terug.

Eigenaren

Als u op 1 januari van het belastingjaar eigenaar bent van een woning of (bedrijfs)pand, dan betaalt u rioolheffing voor dat hele jaar. Ook als u uw pand heeft verkocht. De situatie per 1 januari geldt dus voor het hele jaar. U kunt de rioolheffing (deels) verrekenen met de koper. Deze verrekening moet plaatsvinden bij de notaris tijdens de eigendomsoverdracht. Dit regelt u zelf.

Als u een woning of ander pand huurt, betaalt u minder dan als u eigenaar bent. Huurders betalen het gebruikersdeel. Eigenaren het eigendomsdeel. Bent u zowel eigenaar als gebruiker van het pand, dan betaalt u beide.

Kijk voor meer informatie op onze website.

Bent u het niet eens met de rioolheffing? Dan kunt u bezwaar maken. Kijk voor meer informatie op onze website.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Dordrecht

Laatst gecontroleerd op 20 september 2022