Single Digital Gateway

Buitenlands rijbewijs omwisselen naar Nederlands rijbewijs in Nederland

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit doet u bij uw gemeente.

Hoelang u in Nederland mag rijden met uw buitenlandse rijbewijs, hangt af van het moment waarop u in Nederland bent komen wonen. En van het land waar u uw rijbewijs heeft gehaald. Welke regels voor u gelden, leest u op de website van de RDW.

Voor de omwisseling van uw buitenlandse rijbewijs gelden voorwaarden. U moet bijvoorbeeld ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Lees alle voorwaarden voor de omwisseling op de website van de RDW.

Of check of u uw rijbewijs kunt omwisselen bij de chatbot van de RDW of u uw rijbewijs kunt omwisselen. Kies voor Rijbewijs omwisselen en beantwoord enkele vragen.

Is het niet mogelijk om uw rijbewijs om te wisselen? Dan moet u opnieuw examen doen bij het CBR. 

U vraagt de omwisseling van uw buitenlands rijbewijs aan bij de gemeente. Op de website van de RDW leest u welke stappen u bij het omwisselen van uw rijbewijs moet volgen.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Rijbewijs buitenland omwisselen

Let op. U moet in Nederland wonen en ingeschreven staan bij een gemeente om een rijbewijs om te wisselen. Bij de aanvraag moet u uw buitenlandse rijbewijs inleveren. U mag niet rijden tot u uw nieuwe rijbewijs hebt.

 • Ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
 • Nationaliteit van land van de EU of EVA of een geldige verblijfsvergunning.
 • Geldig rijbewijs. Ook als uw EU / EVA rijbewijs niet meer geldig is kunt u uw rijbewijs omwisselen. Hebt u een verlopen rijbewijs uit Zwitserland, IJsland of Liechtenstein? Dan moet u bij de aanvraag een 'Verklaring van geen bezwaar tegen afgifte Nederlands rijbewijs' inleveren. Deze vraagt u aan bij de autoriteit van afgifte.
 • Een rijbewijs van buiten de EU / EVA mag niet verlopen zijn op het moment dat u de aanvraag indient.
 • Bent u uw EU/EVA rijbewijs kwijt? Dan maken we aan de balie een vermissingsverklaring op en kunt u het rijbewijs omwisselen. Voor alle andere landen geldt dat het originele rijbewijs ingeleverd moet worden bij de omwisseling. Is dit niet het geval, dan kunt u het rijbewijs niet omwisselen (met uitzondering van een aantal Caribische eilanden)
 • Minimumleeftijd voor een Nederlands rijbewijs.

 • Uw geldige buitenlandse rijbewijs. Zie voorwaarden. 
 • Uw paspoort, identiteitskaart of uw Nederlandse verblijfsvergunning.
 • In sommige gevallen een ‘Verklaring van geschiktheid’. Zie voorwaarden.
 • Een pasfoto die voldoet aan de eisen. De goedgelijkende pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag. U kunt geen pasfoto laten maken bij de gemeente.
 • Pinpas om het rijbewijs te betalen (het liefst pinnen, contant betalen kan).

Maak een afspraak

U maakt 2 afspraken. 1 afspraak voor het aanvragen van uw rijbewijs en 1 afspraak voor het afhalen van uw rijbewijs. Plan uw afhaalafspraak op het moment dat u bericht van de RDW hebt ontvangen dat het Nederlandse rijbewijs voor u klaarligt bij de gemeente.

Een rijbewijs omwisselen kost: € 51,10.

U moet deze kosten meteen bij uw aanvraag betalen.

Het omwisselen duurt 2 tot 4 weken. U krijgt een brief van de RDW wanneer u uw rijbewijs kunt ophalen. U moet uw rijbewijs persoonlijk ophalen. Daarvoor hebt u, nadat u de brief van de RDW hebt gekregen, 3 maanden de tijd. Daarna vernietigen wij het rijbewijs.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Utrecht

Bezoekadres

Stadsplateau 1

3521AZ Utrecht

Openingstijden
Maandag
8:00-17:00
Dinsdag
8:00-20:00
Woensdag
8:00-17:00
Donderdag
8:00-20:00
Vrijdag
8:00-17:00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten