Single Digital Gateway

Buitenlands rijbewijs omwisselen naar Nederlands rijbewijs in Nederland

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit doet u bij uw gemeente.

Hoelang u in Nederland mag rijden met uw buitenlandse rijbewijs, hangt af van het moment waarop u in Nederland bent komen wonen. En van het land waar u uw rijbewijs heeft gehaald. Welke regels voor u gelden, leest u op de website van de RDW.

Voor de omwisseling van uw buitenlandse rijbewijs gelden voorwaarden. U moet bijvoorbeeld ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Lees alle voorwaarden voor de omwisseling op de website van de RDW.

Of check of u uw rijbewijs kunt omwisselen bij de chatbot van de RDW of u uw rijbewijs kunt omwisselen. Kies voor Rijbewijs omwisselen en beantwoord enkele vragen.

Is het niet mogelijk om uw rijbewijs om te wisselen? Dan moet u opnieuw examen doen bij het CBR. 

U vraagt de omwisseling van uw buitenlands rijbewijs aan bij de gemeente. Op de website van de RDW leest u welke stappen u bij het omwisselen van uw rijbewijs moet volgen.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

buitenlands rijbewijs omwisselen

Let op. U moet in Nederland wonen en ingeschreven staan bij een gemeente om een rijbewijs om te wisselen. Bij de aanvraag moet u uw buitenlandse rijbewijs inleveren. U mag niet rijden tot u uw nieuwe rijbewijs hebt.

U kunt uw buitenlandse rijbewijs alleen omwisselen als u aan deze voorwaarden voldoet:

  • U staat geregistreerd in de Basisregistratie personen (BRP).
  • U heeft een geldig Nederlands identiteitsbewijs of verblijfsdocument.
  • U heeft uw rijbewijs behaald in een land:
    • binnen de Europese Unie (EU),
    • binnen Europese Vrijhandels Associatie (EVA),
    • of waar Nederland afspraken voor omwisseling mee heeft (de lijst met landen vindt u op de website van de RDW).
  • Uw buitenlandse rijbewijs is nog geldig. Is uw EU-rijbewijs verlopen? Dan kunt u het nog wel omwisselen. U heeft dan wel een verklaring nodig van de instantie waar u uw rijbewijs heeft aangevraagd.

Aanvragen aan de balie

Uw buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen bij Contact en openingstijden | Gemeente Oldenzaal.

Op afspraak

Maak een afspraak via Afspraak maken | Gemeente Oldenzaal

Zonder afspraak

Kom langs op Ganzenmarkt 1, 7571 CD Oldenzaal van maandag tot donderdag van 8.30 - 17.00 uur. En op vrijdag van 08.30 - 12.30 uur.

Een rijbewijs omwisselen kost: € 41,60

U moet deze kosten meteen bij uw aanvraag betalen.

Het omwisselen duurt 2 tot 4 weken. U krijgt een brief van de RDW wanneer u uw rijbewijs kunt ophalen. U moet uw rijbewijs persoonlijk ophalen. Daarvoor hebt u, nadat u de brief van de RDW hebt gekregen, 3 maanden de tijd. Daarna vernietigen wij het rijbewijs.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Oldenzaal