Single Digital Gateway

Buitenlands rijbewijs omwisselen naar Nederlands rijbewijs in Nederland

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit doet u bij uw gemeente.

Hoelang u in Nederland mag rijden met uw buitenlandse rijbewijs, hangt af van het moment waarop u in Nederland bent komen wonen. En van het land waar u uw rijbewijs heeft gehaald. Welke regels voor u gelden, leest u op de website van de RDW.

Voor de omwisseling van uw buitenlandse rijbewijs gelden voorwaarden. U moet bijvoorbeeld ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Lees alle voorwaarden voor de omwisseling op de website van de RDW.

Of check of u uw rijbewijs kunt omwisselen bij de chatbot van de RDW of u uw rijbewijs kunt omwisselen. Kies voor Rijbewijs omwisselen en beantwoord enkele vragen.

Is het niet mogelijk om uw rijbewijs om te wisselen? Dan moet u opnieuw examen doen bij het CBR. 

U vraagt de omwisseling van uw buitenlands rijbewijs aan bij de gemeente. Op de website van de RDW leest u welke stappen u bij het omwisselen van uw rijbewijs moet volgen.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Rijbewijs aanvragen

U vraagt uw rijbewijs digitaal of persoonlijk aan in de gemeente waarin u woont. Na 2 tot 5 werkdagen kunt u het rijbewijs ophalen.

Gezondheidsverklaring

Controleer op CBR of u een Gezondheidsverklaring moet invullen. Het CBR beoordeelt daarna of u rijgeschikt bent. Soms heeft het CBR meer informatie nodig. Dan moet u bijvoorbeeld gekeurd worden door een arts. Of een rijtest doen.

Heeft u een Gezondheidsverklaring nodig? Vraag een Gezondheidsverklaring digitaal aan bij het CBR. U betaalt de Gezondheidsverklaring bij de aanvraag. Bent u 75 jaar of ouder, dan kunt u ook een gezondheidsverklaring kopen bij het Loket Burgerzaken. Maak hiervoor een afspraak met de gemeente.

Wilt u voor het eerst een rijbewijs aanvragen, uw rijbewijs uitbreiden met een categorie of uw buitenlands rijbewijs omwisselen? Verloopt uw rijbewijs binnenkort of bent u uw rijbewijs verloren? 

 • U maakt een afspraak via onze contactpagina.
 • U neemt mee:
  • uw geldige identiteitsbewijs
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de richtlijnen
  • uw oude rijbewijs (als u al een rijbewijs heeft)
 • U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Een rijbewijs kost €51,10

Houd rekening met extra kosten voor:

 • Spoedprocedure: € 39,65
 • verlies of diefstal: € 21,00.

(Tarieven 2024)

Een omwisseling duurt ongeveer 2 weken. Zodra uw nieuwe rijbewijs klaar is ontvangt u hiervan een bericht.

Informatie:

Er zijn nog geen contactgegevens van uw gemeente beschikbaar.

Vragen over dit onderwerp?

Bel Informatie Rijksoverheid