Single Digital Gateway

Rijbewijs aanvragen in Nederland

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Dan kunt u uw rijbewijs aanvragen bij uw gemeente. U mag een voertuig pas besturen als u het rijbewijs heeft opgehaald.

Tot uw 18e verjaardag mag u alleen autorijden onder begeleiding van een coach. Wilt u als 17-jarige een rijbewijs aanvragen? Dan kiest u eerst maximaal 5 coaches die u begeleiden.  

Heeft u de coaches gekozen? Dan moet u de begeleiderspas aanvragen. De begeleiderspas heeft u nodig voor de aanvraag van uw rijbewijs. Op een begeleiderspas staan de namen van door u gekozen coaches.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Rijbewijs aanvragen in Nederland

Voor het aanvragen, verlengen of andere informatie met betrekking tot een rijbewijs klik je op de knop Rijbewijs aanvragen/verlengen.

Is je rijbewijs bijna verlopen? Verlengen kan digitaal rechtstreeks bij de RDW. Deze optie kun je aanklikken wanneer je op de knop Rijbewijs aanvragen/verlengen klikt.

Ben je geslaagd voor je rijexamen? Proficiat. Maak een afspraak om aan de balie persoonlijk je rijbewijs aan te vragen. Dit kun je namelijk niet online doen. Deze optie kun je aanklikken wanneer je op de knop Rijbewijs aanvragen/verlengen klikt. Bij de aanvraag moet de aanvrager persoonlijk aan de balie verschijnen.

Rijbewijs aanvragen/verlengen

Digitaal aangevraagd? Dan ontvang je na 2 werkdagen bericht van de RDW. Je kunt het nieuwe rijbewijs vanaf dat moment ophalen. Dit doe je op de locatie die je hebt gekozen bij de aanvraag.

Kosten

U betaalt kosten voor de aanvraag van een rijbewijs. Deze kosten staan op de gemeentelijke website.

Ophalen

Een rijbewijs haal je op waar je het hebt aangevraagd. Vergeet niet je oude rijbewijs mee te nemen, want dat moet je inleveren. Ophalen kan zonder afspraak.

Het document blijft 3 maanden bij ons liggen. Is het dan niet opgehaald? Dan wordt het vernietigd.

Geldigheid

Het rijbewijs voor een bromfiets, motor, landbouwvoertuig of personenauto is in de meeste gevallen 10 jaar geldig. Rijbewijzen voor een vrachtauto en een bus hebben een geldigheidsduur van maximaal 5 jaar. Deze termijnen kunnen door medische redenen of vanwege uw leeftijd korter zijn. De geldigheidsduur staat op het rijbewijs.

Spoedaanvraag

Rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als je het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, ligt het na 2 werkdagen klaar. Je betaalt extra kosten. Heb je het rijbewijs nog sneller nodig? Dan kun je de eerste werkdag na je aanvraag vanaf 10.00 uur bellen of het al binnen is.

Als je je rijbewijs digitaal aanvraagt dan ligt het rijbewijs na 2 werkdagen voor je klaar. Je betaalt dan geen extra kosten. Ophalen kan zonder afspraak. Heb je je oude rijbewijs niet meer? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Medische keuring

Een medische keuring (gezondheidsverklaring) is nodig als:

  • Je rijbewijs op of na je 75e verjaardag verloopt.
  • Je een medische beperking hebt.
  • Je een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft (C, CE, D of DE). Je kunt zich niet laten keuren door een huisarts, ga naar een arbo-arts/geregistreerde bedrijfsarts.

Meer informatie

Neem voor het aanvragen, de kosten en voorwaarden contact op met de gemeente 's-Hertogenbosch via telefoonnummer +31 73 - 615 51 55 of stuur een e-mail via het digitaal contactformulier.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente 's-Hertogenbosch

Bezoekadressen

Hoff van Hollantlaan 1

5243SR Rosmalen

Openingstijden
Maandag
08.30 - 17.00
Dinsdag
08.30 - 12.00
Woensdag
08.30 - 20.00
Donderdag
08.30 - 12.00
Vrijdag
08.30 - 17.00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

Wij werken uitsluitend op afspraak.

Wolvenhoek 1

5211HH 's-Hertogenbosch

Openingstijden
Maandag
08.30 - 17.00
Dinsdag
08.30 - 17.00
Woensdag
08.30 - 17.00
Donderdag
08.30 - 20.00
Vrijdag
08.30 - 17.00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

Wij werken uitsluitend op afspraak.