Single Digital Gateway

Gemeente Nieuwkoop: rijbewijs aanvragen

Het aanvragen én ophalen van een rijbewijs doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na vijf werkdagen voor u klaar. Het aanvragen/verlengen/ophalen van uw nieuwe rijbewijs kan alleen op afspraak. U kunt de afspraak ook maken voorafgaand aan uw examen op de dag van het afrijden. Voorwaarden voor het aanvragen is dat het CBR uw gegevens verwerkt heeft.

Neem het volgende mee als u uw rijbewijs komt aanvragen:

  • Uw (oude) rijbewijs.
  • Een goedgelijkende pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link). Let op: de foto moet voldoende contrast hebben. 
  • Uw pinpas (voor uw en onze veiligheid, graag pinnen) of contant geld. 
  • Een geldig identiteitsbewijs als u geen (oud) rijbewijs heeft, uw rijbewijs is verlopen, vermist of gestolen.
  • Soms een gezondheidsverklaring*

*Gezondheidsverklaring
Soms heeft u een Gezondheidsverklaring nodig om uw rijbewijs te vernieuwen. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, als u een buitenlands of militair rijbewijs wilt omwisselen of als u een vrachtauto- of busrijbewijs heeft. Een Gezondheidsverklaring kunt u online invullen via Mijn CBR. Het CBR ontvangt dan direct uw informatie. Via Mijn CBR kunt u ook de status van uw aanvraag op elk moment bekijken. Op de website van het CBR vindt u meer informatie over de Gezondheidsverklaring. Voor het online invullen van uw Gezondheidsverklaring heeft u een DigiD met SMS of APP controle nodig. Heeft u geen DigiD? Dan kunt u een Gezondheidsverklaring op papier bestellen. Dit kan in de webshop van het CBR. U kunt de Gezondheidsverklaring op papier ook bij ons kopen. Maak voor uw bezoek een afspraak.

U vraagt uw rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u woont en staat ingeschreven. Daarvoor maakt u een afspraak.

Een afspraak maken kan online via deze link. Of bel naar 14 0172.

Omwisseling rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de RDW.

Rijbewijs aanvragen voor je 18e

Als je je rijbewijs hebt gehaald voor je 18e, heb je een begeleiderspas nodig om te mogen rijden. Je moet de begeleiderspas al hebben aangevraagd voordat je je rijbewijs bij de gemeente komt aanvragen. Meer informatie hierover staat op de website van de RDW.

U betaalt kosten voor de aanvraag van een rijbewijs.  Neem voor meer informatie contact op met de gemeente.

Het rijbewijs ligt na vijf werkdagen voor u klaar. Voor het ophalen maakt u een afspraak. Let op: u moet uw rijbewijs binnen 3 maanden na aanvraag persoonlijk hebben opgehaald anders zijn wij verplicht het document te vernietigen. Uw oude document(en) moet worden ingeleverd, tenzij deze al bij de aanvraag ingenomen is. 

Spoedaanvraag

Rijbewijs snel nodig? Maak een afspraak en doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het rijbewijs. onder voorbehoud, de volgende werkdag vanaf 9.15 uur op afspraak afhalen. U betaalt extra kosten voor een spoedaanvraag. Heeft u uw oude rijbewijs niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Bel in dat geval 14 0172 om te overleggen met de gemeente.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Nieuwkoop

Bezoekadres

Teylersplein 1

2441LE Nieuwveen

Openingstijden
Maandag
8:30 - 17:00
Dinsdag
8:30 - 17:00
Woensdag
8:30 - 17:00
Donderdag
8:30 - 20:00
Vrijdag
8:30 - 13:00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten
Laatst gecontroleerd op 7 december 2023