Single Digital Gateway

Rijbewijs aanvragen in Nederland

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Dan kunt u uw rijbewijs aanvragen bij uw gemeente. U mag een voertuig pas besturen als u het rijbewijs heeft opgehaald.

Tot uw 18e verjaardag mag u alleen autorijden onder begeleiding van een coach. Wilt u als 17-jarige een rijbewijs aanvragen? Dan kiest u eerst maximaal 5 coaches die u begeleiden.  

Heeft u de coaches gekozen? Dan moet u de begeleiderspas aanvragen. De begeleiderspas heeft u nodig voor de aanvraag van uw rijbewijs. Op een begeleiderspas staan de namen van door u gekozen coaches.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gemeente Moerdijk: Rijbewijs aanvragen

Let op. U kunt alleen een rijbewijs aanvragen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.

Een rijbewijs is nodig voor het besturen van alle voertuigen, van brommer tot vrachtwagen. Aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs doet u bij de gemeente waar u woont. Verlengen kan ook online via de website van het RDW.

Medische keuring en gezondheidsverklaring

Misschien is een medische keuring nodig bij aanvraag of vernieuwing van een rijbewijs. Voor deze keuring is een gezondheidsverklaring nodig. Wilt u weten of dit nodig is? En hoe u dit aanvraagt? Kijk op de website van de gemeente voor meer informatie.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Uw rijbewijs ligt dan meestal de volgende werkdag klaar. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U kunt uw vermissing digitaal met DigiD doorgeven via het RDW.  Uw rijbewijs wordt dan meteen als vermist geregistreerd. 
Heeft u geen DigiD? Maak dan een afspraak bij de gemeente. Aan de balie vult u een verklaring van vermissing in en vraag u meteen het nieuwe rijbewijs aan. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Vindt u alsnog uw rijbewijs? Lever dit dan in bij de gemeente. Het is namelijk niet meer geldig.

Categorie-uitbreiding

Geslaagd voor een rijexamen in een andere categorie? Dan heeft u een nieuw rijbewijs nodig. Voor sommige categorieën is ook een gezondheidsverklaring nodig.

Rijbewijs voor jongeren onder de 18

Ben je jonger dan 18 jaar? Je mag dan rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. Aanvragen van een begeleiderspas kan digitaal bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Als de begeleiding geregeld is, vraag je het rijbewijs aan bij je gemeente.

Omwisseling buitenlands rijbewijs

Een buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. Meer informatie staat op de website van de RDW.

Omwisseling militair rijbewijs

De omwisseling van een militair rijbewijs naar een burgerrijbewijs gaat via de gemeente. Bent u (ex)militair? Vraag dan uw rijbewijs gewoon aan bij de gemeente. Bij deze aanvraag overlegt u een verklaring van geschiktheid (VvG). Deze verklaring vraagt u zelf aan bij het CBR.

Langer doorrijden met een verlopen rijbewijs

Wist u dat u met een verlopen rijbewijs vaak ook nog een tijdje kunt autorijden? Dit hangt bijvoorbeeld af van de datum waarop uw rijbewijs verliep. Hiervoor gelden nieuwe Europese regels die terugwerken tot en met 1 september 2020. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Bij het aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs neemt u mee:

Bent u 75 jaar of ouder? Dan neemt u mee:

Ophalen rijbewijs

  • Neem uw oude rijbewijs mee of een geldig legitimatiebewijs.
  • Neem uw afhaalbewijs mee.

Bij de gemeente waar u woont vraagt u persoonlijk een rijbewijs aan. Dit geldt ook voor jongeren onder de 18 jaar. Ook uw rijbewijs ophalen doet u zelf. Voor het aanvragen en ophalen van een rijbewijs maakt u een afspraak.

It is possible to renew your driving license online, via DigiD. You can do this via the RDW website .

Requirements

  • You are registered in the municipality of Moerdijk
  • The application is for an extension or category extension (it is not possible to apply online if you are making a first application or want to exchange your foreign driving licence)
  • If applicable: you have already been inspected
  • You have an Android phone (version 7.0 or higher) or an iPhone (version 7 with IOS version 13 or higher) with the DigiD app and identity check

To request

  • You take a passport photo and sign it with a recognized photographer or photo booth
  • After taking the photo you will receive an email stating whether your photo and signature have been approved
  • Do you have approval? Then you can apply for your driving license online via the RDW website
  • You can collect your driver's license from the municipality after 2 working days. Make an appointment for this

Cost

Apply for a driving license online: €41.60 Take
a photo and sign it: check with your recognized photographer or photo booth

Rijbewijs: € 43,80
Extra kosten spoedaanvraag: € 34,10
Gezondheidsverklaring: € 41,00
Online aanvragen: €41,60

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Moerdijk

Bezoekadres

Pastoor van Kessellaan 15

4761BJ Zevenbergen

Openingstijden
Maandag
08.30 - 17.00
Dinsdag
08.30 - 17.00
Woensdag
08.30 - 17.00
Donderdag
08.30 - 17.00
18.00 - 20.00
Vrijdag
08.30 - 12.00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

ovb van wijzigingen door feestdagen