Single Digital Gateway

Rijbewijs aanvragen in Nederland

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Dan kunt u uw rijbewijs aanvragen bij uw gemeente. U mag een voertuig pas besturen als u het rijbewijs heeft opgehaald.

Tot uw 18e verjaardag mag u alleen autorijden onder begeleiding van een coach. Wilt u als 17-jarige een rijbewijs aanvragen? Dan kiest u eerst maximaal 5 coaches die u begeleiden.  

Heeft u de coaches gekozen? Dan moet u de begeleiderspas aanvragen. De begeleiderspas heeft u nodig voor de aanvraag van uw rijbewijs. Op een begeleiderspas staan de namen van door u gekozen coaches.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Rijbewijs aanvragen of verlengen

Als u bent geslaagd voor uw rijexamen, kunt u een rijbewijs aanvragen. Dit kan vanaf de eerste werkdag na uw examen. Een rijbewijs is maximaal tien jaar geldig. Op het document staat de datum tot waarop uw rijbewijs geldig is. Dit kan per rijbewijscategorie verschillen. Vernieuw uw rijbewijs op tijd. Anders is hij niet meer geldig.

  • U woonde in het afgelopen jaar minimaal 185 dagen in Nederland.
  • U vraagt uw rijbewijs binnen drie jaar na uw rijexamen aan. Anders moet u opnieuw examen doen.

-Afspraak, deze maakt u online via de website van Hollands Kroon
-Pasfoto
-Oude documenten

Uw eerste rijbewijs is een beginnersrijbewijs. Dit betekent dat u een strengere straf krijgt als u zich niet aan de regels van het verkeer houdt. Meestal heeft u vijf jaar een beginnersrijbewijs. Heeft u voor uw achttiende een rijbewijs gehaald? Dan is deze periode zeven jaar. U mag al rijexamen voor de auto doen als u zeventien jaar bent. U mag dan autorijden met een coach naast u.

Een bromfietsrijbewijs aanvragen gaat op dezelfde manier als een eerste rijbewijs. Voor de aanvraag van een rijbewijs voor vrachtwagen of bus moet u altijd eerst medisch gekeurd worden.

U vraagt een rijbewijs aan in de gemeente waarin u staat ingeschreven. Ook uw rijbewijs vernieuwen of vervangen doet u bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

De kosten voor een rijbewijs staan op de website van gemeente Hollands Kroon.

Nadat wij bij u thuis zijn geweest en de aanvraag is afgerond, wordt het document gemaakt. De levertijd van een rijbewijs is gemiddeld tien werkdagen. Uw document wordt gratis thuis, op het werk of op een adres naar keuze in Nederland bezorgd. Behalve op de Waddeneilanden. Als het rijbewijs wordt bezorgd, moet u erbij zijn.

Spoedaanvraag rijbewijs

Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Maak hiervoor een afspraak via tel. 088-321 5000. Als u het rijbewijs vóór 12.00 aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen bij de publieksbalie.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Hollands Kroon