Single Digital Gateway

Rijbewijs aanvragen in Nederland

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Dan kunt u uw rijbewijs aanvragen bij uw gemeente. U mag een voertuig pas besturen als u het rijbewijs heeft opgehaald.

Tot uw 18e verjaardag mag u alleen autorijden onder begeleiding van een coach. Wilt u als 17-jarige een rijbewijs aanvragen? Dan kiest u eerst maximaal 5 coaches die u begeleiden.  

Heeft u de coaches gekozen? Dan moet u de begeleiderspas aanvragen. De begeleiderspas heeft u nodig voor de aanvraag van uw rijbewijs. Op een begeleiderspas staan de namen van door u gekozen coaches.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Rijbewijs aanvragen

Is uw huidige rijbewijs (bijna) verlopen? Vraag dan online een nieuwe aan binnen de gemeente waar u woont. Aanvragen kan tegenwoordig sneller via de RDW, u hoeft dan alleen naar de Stadswinkel te komen om het rijbewijs op te halen. Uw nieuwe rijbewijs ligt al na 2 werkdagen klaar.

 • U staat ingeschreven in Helmond;
 • De aanvraag gaat om een vernieuwing van het rijbewijs of een categorie-uitbreiding;
 • U hebt een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten bevatten een chip. Rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 bevatten een chip;
 • U hebt een geactiveerde DigiD-app met een eenmalige identiteitscheck. Hiervoor heeft u een Android smartphone met NFC-lezer (Android versie 4.4 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger met IOS 13) nodig;
 • Afhankelijk van uw leeftijd, gezondheid en rijbewijscategorie(ën) kan het zijn dat u een Gezondheidsverklaring nodig hebt. Kijkt u hiervoor op de site van het cbr.nl. De gezondheidsverklaring hoeft u niet mee te brengen naar uw afspraak, dit stuurt het CBR rechtstreeks naar ons.

Heeft u net uw rijexamen gehaald?

Voor een eerste aanvraag moet u wel een afspraak te maken bij de Stadswinkel.

Rijbewijs online verlengen via de RDW

Bij een online verlenging via de RDW kunt u uw rijbewijs al na 2 werkdagen ophalen. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Laat een pasfoto maken bij een fotograaf die erkend is door de RDW. Op de website van de RDW staat een overzicht van alle erkende fotografen in de regio. Kies hiervoor “Een rijbewijsfoto laten maken”.
 2. De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar de RDW. Binnen een paar minuten ontvangt u een e-mail van de RDW waarin staat of uw rijbewijs aanvraag is goedgekeurd.
 3. U doet vervolgens een identiteitscheck op uw smartphone met de DigiD app. Heeft u deze nog niet? Download de app hier.
 4. Nadat u de eenmalige identiteitscheck op uw mobiele telefoon heeft gedaan, kunt u uw rijbewijs online verlengen.
 5. U ontvangt vervolgens een e-mail van ons wanneer het nieuwe rijbewijs klaarligt. Deze kunt u zonder afspraak op komen halen bij de Stadswinkel.

Hoe lang is het rijbewijs geldig?

Een rijbewijs is 10 jaar geldig. In sommige gevallen (afhankelijk van uw leeftijd en uw gezondheid) geldt een afwijkende geldigheidsduur. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 65e jaar op CBR.nl.

De ingangsdatum van uw nieuwe rijbewijs is de datum waarop u uw rijbewijs aanvraagt.

Spoedaanvraag rijbewijs

Bij een spoedaanvraag betaalt u € 34,10 extra. U betaalt dit bij de aanvraag. Pinnen? Ja, graag! Neem voor een spoedaanvraag telefonisch contact met ons op via 14 0492 (plaats géén kengetal voor het nummer). Dan plannen wij met u een afspraak in de spoedagenda.

Indien een rijbewijs met spoed vòòr 14.00 uur is aangevraagd, dan ligt het de volgende werkdag klaar om opgehaald te worden. Wanneer het rijbewijs met spoed na 14.00 uur is aangevraagd, dan ligt het rijbewijs na 2 werkdagen klaar om opgehaald te worden.

Mijn rijbewijs is kwijt / gestolen. Wat nu?

Is je rijbewijs gestolen of verloren? Geef dit dan door als u uw nieuwe rijbewijs aanvraagt. U krijgt dan een vermissingsverklaring. Neem in dat geval een geldig paspoort of ID-kaart mee als legitimatiebewijs mee.

Online verlies of diefstal registreren

Vanaf 1 juli 2021 kunt u zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal van uw Nederlands rijbewijs registreren. Meld hier verlies, diefstal of misbruik van uw rijbewijs online bij RDW. Daarna is het rijbewijs direct ongeldig. RDW stuurt u een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden heeft u een DigiD nodig. Meer informatie vindt u op de website van RDW.

Hoe wissel ik mijn buitenlands rijbewijs om voor een Nederlands rijbewijs?

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u Nederland? Dan mag u in de meeste gevallen nog tijdelijk rijden in Nederland met het buitenlandse rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen via uw gemeente. Lees hier of en hoe u het rijbewijs kunt omwisselen.

Komt u in aanmerking voor het omwisselen van uw buitenlandse rijbewijs?

Maak hier online een afspraak voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs.

Kan ik mijn rijbewijs op een andere manier aanvragen?

Online via de gemeente

U kunt uw rijbewijs ook online via ons vernieuwen, met behulp van DigiD. Hierbij moet u, naast het ophalen van uw rijbewijs, ook nog één keer langskomen voor het aanleveren van uw pasfoto en het zetten van uw handtekening. Start hier de aanvraag.

Na ongeveer 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs persoonlijk ophalen in de Stadswinkel. U hoeft geen afspraak te maken om uw rijbewijs op te halen. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen. 

Afspraak maken bij de Stadswinkel

Liever niet online? Dan kunt u ook een afspraak maken bij de Stadswinkel om uw rijbewijs aan te vragen. Plan hier een afspraak

Let op! Bij een eerste aanvraag moet u een afspraak maken bij de Stadswinkel.

Na ongeveer 5 werkdagen ligt uw rijbewijs klaar bij de Stadswinkel. U kunt deze zonder afspraak op komen halen.

Tarieven 2023:

 • Een rijbewijs kost € 48,15 (per 1 juli 2023).
 • Een gezondheidsverklaring kost € 41,50.

Bij een spoedaanvraag betaalt u €34,10 extra kosten.

Na ongeveer een week haalt u uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente.

Sneller nodig?

Als u uw rijbewijs snel nodig heeft, dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag ophalen. U betaalt voor een spoedaanvraag extra kosten.

Hoe lang geldig?

 • Jonger dan 65 jaar: 10 jaar geldig.
 • Tussen de 65 en 70 jaar: tot uw 75e verjaardag geldig.
 • Tussen de 70 en 75 jaar: 5 jaar geldig.
 • Ouder dan 75 jaar: maximaal 5 jaar.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Helmond