Single Digital Gateway

Rijbewijs aanvragen in Nederland

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Dan kunt u uw rijbewijs aanvragen bij uw gemeente. U mag een voertuig pas besturen als u het rijbewijs heeft opgehaald.

Tot uw 18e verjaardag mag u alleen autorijden onder begeleiding van een coach. Wilt u als 17-jarige een rijbewijs aanvragen? Dan kiest u eerst maximaal 5 coaches die u begeleiden.  

Heeft u de coaches gekozen? Dan moet u de begeleiderspas aanvragen. De begeleiderspas heeft u nodig voor de aanvraag van uw rijbewijs. Op een begeleiderspas staan de namen van door u gekozen coaches.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gemeente Gouda: Rijbewijs aanvragen

Let op. U kunt alleen een rijbewijs aanvragen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.

U vraagt uw eerste rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u woont en staat ingeschreven. Daarvoor maakt u online een afspraak.

Als u uw rijbewijs wit verlengen of wijzigen, kunt u dit ook online aanvragen. U haalt het nieuwe rijbewijs dan al na 2 werkdagen aan de balie op. Maak hiervoor wel online een afspraak. U doet de aanvraag via de website van de RDW. Hoe u een rijbewijs online aanvraagt, ziet u op de website van de RDW.

Kijk op de website van de gemeente Gouda voor meer informatie over de kosten van een rijbewijs, een spoedaanvraag en een eigen verklaring voor de medische keuring.

Na ongeveer een week haalt u uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente.

Sneller nodig?

Als u uw rijbewijs snel nodig heeft, dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag ophalen. U betaalt voor een spoedaanvraag extra kosten.

Hoe lang geldig?

  • Jonger dan 65 jaar: 10 jaar geldig.
  • Tussen de 65 en 70 jaar: tot uw 75e verjaardag geldig.
  • Tussen de 70 en 75 jaar: 5 jaar geldig.
  • Ouder dan 75 jaar: maximaal 5 jaar.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Gouda