Single Digital Gateway

Rijbewijs aanvragen in Nederland

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Dan kunt u uw rijbewijs aanvragen bij uw gemeente. U mag een voertuig pas besturen als u het rijbewijs heeft opgehaald.

Tot uw 18e verjaardag mag u alleen autorijden onder begeleiding van een coach. Wilt u als 17-jarige een rijbewijs aanvragen? Dan kiest u eerst maximaal 5 coaches die u begeleiden.  

Heeft u de coaches gekozen? Dan moet u de begeleiderspas aanvragen. De begeleiderspas heeft u nodig voor de aanvraag van uw rijbewijs. Op een begeleiderspas staan de namen van door u gekozen coaches.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Rijbewijs

Je wilt een rijbewijs aanvragen of vernieuwen. Het aanvragen en afhalen gaat alleen op afspraak. Vergeet niet om ook een afspraak te maken voor het afhalen van je rijbewijs.

Afspraak maken

Je maakt 2 afspraken als je in het stadhuis een aanvraag doet:

  • een afspraak om je rijbewijs aan te vragen
  • een afspraak om je rijbewijs af te halen, minimaal 5 werkdagen na de aanvraag. Feestdagen tellen niet mee als werkdag!

Na een online verlenging maak je alleen een afspraak om het rijbewijs af te halen, minimaal 2 werkdagen na de aanvraag. Meer informatie op: .www.amersfoort.nl/rijbewijs

Je betaalt kosten voor de aanvraag van een rijbewijs.  Kijk voor meer informatie op de website van Gemeente Amersfoort: www.amersfoort.nl/rijbewijs.

Wanneer afhalen

Je moet je rijbewijs altijd persoonlijk afhalen. Na een online aanvraag kan dit in principe na 2 werkdagen. Na een aanvraag in het stadhuis kan dit na 5 werkdagen. Feestdagen tellen niet als werkdag. Voor het afhalen van je document kun je alleen terecht wanneer je hiervoor een afspraak hebt.

Het verwerken van een spoedaanvraag vóór 14.00 uur duurt 1 werkdag. Na 14.00 uur duurt het 2 werkdagen.

Je hebt 3 maanden de tijd om je rijbewijs af te halen. Hierna wordt het document vernietigd en vervalt je aanvraag.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Amersfoort

Bezoekadres

Stadhuisplein 1

3811LM Amersfoort

Openingstijden
Maandag
9:00 - 16:30
Dinsdag
9:00 - 16:30
Woensdag
9:00 - 16:30
Donderdag
9:00 - 16:30
17.00 - 20.00
Vrijdag
9:00 - 16:30
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

U kunt alleen op afspraak terecht bij de balie van Burgerzaken.