Single Digital Gateway

Gemeente Oldenzaal: persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen

Let op. U kunt alleen pgb aanvragen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente. 

Met een persoonsgebonden budget kunt u zorg, hulp of ondersteuning inkopen. Er zijn 2 soorten pgb:

Pgb via Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Krijgt u Wmo-ondersteuning van uw gemeente? En wilt u deze hulp graag zelf regelen? Dan kunt u pgb aanvragen bij uw gemeente.

Pgb via Jeugdwet

Als uw kind ondersteuning krijgt vanuit de Jeugdwet, kunt u deze hulp ook zelf regelen met een pgb. Deze vraagt u aan bij de jeugdhulp van de gemeente.

Om een pgb te krijgen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U stelt een pgb-plan op. In dit zorgplan zet u welke hulp u nodig heeft.
  • De gekozen hulpverleners moeten aan kwaliteitseisen voldoen.
  • U sluit zelf een overeenkomst met de hulpverleners.
  • U moet uw pgb zelf beheren. U moet bijvoorbeeld zelf een contract met de hulpverleners maken. Ook moet u hen aansturen en uw administratie bijhouden. U kunt ook een pgb-vertegenwoordiger vragen om dit voor u te doen.

Uitbetaling

U krijgt het geld van uw pgb niet zelf. De gemeente betaalt uw pgb aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U stuurt de facturen van uw zorgverleners naar de SVB. De SVB betaalt deze facturen. U houdt de facturen wel in uw administratie bij.

Heeft u of uw kind ondersteuning nodig door ziekte of handicap? Of heeft u ondersteuning nodig door ouderdom? Dan heeft u wellicht recht op een voorziening in het kader van de Jeugdwet of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Die voorziening kan verleend worden in de vorm van zorg in natura of als persoonsgebonden budget (Pgb). Een Pgb is een bedrag waarmee u zelf ondersteuning kunt kopen bij een zorgverlener. Het bedrag dat u krijgt is uw budget.

Welk Pgb u krijgt, hangt af van de zorg die u nodig heeft:

  • een Pgb vanuit de Jeugdwet, voor zorg aan kinderen tot 18 jaar
  • een Pgb vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), voor bijvoorbeeld huishoudelijke ondersteuning, begeleiding of dagbesteding

Ontvangt u ondersteuning in de vorm van een Pgb? Dan betalen wij dat budget aan de Sociale verzekeringsbank (SVB). De SVB betaalt uw hulpverlener op basis van de nota’s die u bij de SVB inlevert. We noemen dit trekkingsrecht. Meer over het trekkingsrecht en de werkwijze van de SVB leest u op de website van de SVB.

U hoort binnen 8 weken of u een pgb krijgt. U krijgt hiervoor bericht van de gemeente.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Oldenzaal

Laatst gecontroleerd op 3 december 2022