Single Digital Gateway

Tweede paspoort aanvragen in Nederland

Heeft u voor uw reizen een tweede Nederlands paspoort nodig? Deze kunt u in Nederland aanvragen bij de gemeente waar u woont. Er gelden wel voorwaarden voor een tweede paspoort.

U kunt een tweede Nederlands paspoort aanvragen als:  

  • uw eerste paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is; 
  • u kunt aantonen een tweede paspoort nodig te hebben. Bijvoorbeeld wanneer u uw paspoort geen stempels wil krijgen van landen die in conflict zijn met elkaar. Of als u vaak op visums van verschillende landen moet wachten. Vraag aan uw gemeente, ambassade of consulaat welke bewijzen u moet laten zien.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Tweede paspoort aanvragen in Nederland

U kunt een zakenpaspoort aanvragen als u vaak naar het buitenland reist. Een zakenpaspoort heeft extra pagina's voor buitenlandse douanestempels en/of visa. Bezoekt u zakelijk of privé regelmatig verschillende landen? Soms veroorzaken stempels van bezochte landen in uw paspoort problemen bij de toelating in een ander land. Dan is een tweede paspoort een oplossing. Om een tweede paspoort aan te kunnen vragen, moet uw eerste paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Ook moet u kunnen aantonen dat u het tweede paspoort nodig heeft. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Woont u in het buitenland en wilt u het 2e paspoort in Nederland aanvragen? U kunt dan terecht bij een daarvoor aangewezen gemeente (grensgemeente).

Woont u in Helmond en heeft u DigiD? Dan kunt u de aanvraag van uw reisdocument het snelste regelen door deze online voor te bereiden. Via deze link kunt u de aanvraag starten.

Heeft de aanvrager geen DigiD? Maak dan hier online een afspraak.

Spoedaanvraag

Duurt 5 werkdagen te lang? Dan kunt u gebruik maken van de spoedprocedure. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op via 14 0492 (plaats géén kengetal voor het nummer), dan plannen wij met u een afspraak in de spoedagenda. Vraagt u de spoedprocedure vóór 14.00 uur aan, dan heeft u uw paspoort of identiteitskaart binnen 1 werkdag in uw bezit. Een spoedaanvraag kost 53 euro extra.

De kosten voor een zakenpaspoort of tweede paspoort zijn: € 77,85

Wilt u met spoed een paspoort aanvragen? Dan betaalt u € 53,00 extra.

(tarieven 2023)

Hoe lang is een reisdocument geldig?

  • Paspoort of identiteitskaart voor volwassenen: 10 jaar

U kunt het paspoort na 5 werkdagen afhalen bij de Stadswinkel.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Helmond

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022