Single Digital Gateway

Paspoort aanvragen of verlengen in Nederland

Wilt u uw paspoort aanvragen of verlengen? Dan maakt het uit welke nationaliteit u heeft. En waar u woont.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gemeente Laarbeek: Paspoort aanvragen of verlengen

U heeft de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u een Nederlands paspoort aanvragen. Vanaf 14 jaar is iedereen in Nederland verplicht zich te kunnen legitimeren. U gebruikt een paspoort om te laten zien wie u bent. Een paspoort is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen.

Als u een reisdocument aanvraagt, duurt het uiterlijk 7 werkdagen tot het opgehaald kan worden. Een rijbewijs kunt u na maximaal 5 werkdagen ophalen.

Geldigheid paspoort

Voor personen t/m 17 jaar is het paspoort 5 jaar geldig
Een paspoort voor personen van 18 jaar en ouder is 10 jaar geldig.

Vingerafdrukken

Vanaf de leeftijd van 12 jaar worden bij een paspoortaanvraag twee vingerafdrukken afgenomen. Is dit vanwege een (tijdelijke) medische beperking niet mogelijk? U kunt in aanmerking komen voor een (tijdelijk) paspoort zonder vingerafdrukken.

Is uw document kwijt, gestolen of heeft u een vermoeden van misbruik?

U meldt de vermissing van uw document persoonlijk in het gemeentehuis. U regelt dit samen met de aanvraag van uw nieuwe document. Het is niet nodig aangifte te doen bij de politie.

U bent uw document in het buitenland kwijt raakt door vermissing of diefstal?

U doet altijd eerst aangifte in het buitenland.

U vermoedt misbruik van uw document?

U kunt dit melden bij het Centraal meldpunt identiteitsfraude(externe link).

Aanvullende reisvoorwaarden

Voor sommige landen heeft u een visum nodig of geldt de regel dat een reisdocument nog een aantal maanden geldig moet zijn. Informeer voor deze aanvullende reisvoorwaarden bij uw reisbureau, de ambassade of het consulaat van het land van uw bestemming.

Noodpaspoort

Gaat u op reis naar het buitenland en heeft u geen reisdocument? In zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden kunt u een noodpaspoort aanvragen. De Koninklijke Marechaussee geeft noodpaspoorten af. Kijkt u hier(externe link) voor meer informatie.   

Wat verandert er door de Brexit?

Lees meer over wijzigingen door de Brexit

Een Nederlands paspoort vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Hiervoor maakt u een afspraak, klik hier om een afspraak te maken

U kunt uw paspoort 7 werkdagen na de aanvraag ophalen. Dat doet u altijd zelf. Ook kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij het aanvragen en afhalen van het paspoort. Wanneer u uw mobiel telefoonnummer doorgeeft, ontvangt u een sms wanneer uw document bij ons binnen is. Heeft u uw paspoort eerder nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. U kunt er ook voor kiezen om uw paspoort te laten bezorgen.

Paspoort laten bezorgen

U kunt uw paspoort laten bezorgen. Dat kan ook 's avonds en in het weekend. Bezorgen kan in heel Nederland behalve op de Waddeneilanden. U maakt de keuze voor laten bezorgen bij de aanvraag van het paspoort. Deze keuze kunt u later niet meer wijzigen. Uw paspoort is na 7 werkdagen klaar. Daarna bezorgt AMP Groep het document. Hiervoor maakt u zelf een afspraak met AMP. De AMP Groep is gespecialiseerd in beveiligde bezorging. U betaalt bezorgkosten.

Uitzonderingen bezorging

Bij een spoedaanvraag kunt u niet laten bezorgen

U kunt niet laten bezorgen als uw huidige paspoort een visum bevat dat u nog wilt gebruiken

U kunt zelf niet naar het gemeentehuis komen om uw paspoort aan te vragen?

Bij mensen met een medische, lichamelijke of geestelijke beperking kunnen we bij u thuis komen als dat nodig is. Dat kost niets extra. Neem daarvoor telefonisch contact op met ons Klant Contact Centrum; 0492 469 700.

Wat u nodig heeft

  • U heeft alle reisdocumenten nodig die in uw bezit zijn, ook als deze verlopen zijn
  • 1 recente kleurenpasfoto, niet ouder dan 6 maanden op het moment van aanvraag, die voldoet aan de pasfoto eisen(externe link)

Voor kinderen jonger dan 18 jaar is toestemming nodig van beide ouders of van de persoon die het gezag over het kind heeft. Die toestemming kan geregeld worden via een toestemmingsverklaring van ouders of voogd met een kopie van het legitimatiebewijs van de persoon die de toestemming verleend. Klik hier om de toestemmingsverklaring te downloaden.

Paspoort t/m 17 jaar € 57,00
Paspoort 18 jaar en ouder € 75,00
Spoedprocedure € 51,00 + kosten paspoort
Bezorgkosten per levering/per adres € 16,00

(tarieven 2022)

Na ongeveer een week haalt u zelf het paspoort af bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen tot 18 jaar. U hoort bij uw aanvraag meer informatie over het afhalen van uw paspoort.

U heeft 3 maanden de tijd om uw nieuwe paspoort op te halen.

Paspoort sneller nodig?

  • Als u uw paspoort snel nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag ophalen. Houd wel rekening met enige vertraging als u uw oude paspoort niet meer heeft.
  • Als u het paspoort vandaag al nodig heeft, neem dan contact op met de Marechaussee voor een noodpaspoort.

Hoelang geldig?

  • Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig. 
  • Een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Laarbeek