Single Digital Gateway

Parkeervergunning aanvragen

Woont u in een gebied waar u moet betalen om te parkeren? Dan kunt u een parkeervergunning voor bewoners aanvragen bij de gemeente. Met deze parkeervergunning hoeft u niet steeds te betalen bij de parkeerautomaat.

De parkeervergunning staat op kenteken. Heeft u meer dan 1 auto of ander voertuig? Dan moet u voor elk een eigen parkeervergunning aanvragen.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Parkeervergunning

In bepaalde gebieden in de gemeente moet u betalen om te parkeren. Als u in zo'n gebied woont, kunt u een parkeervergunning aanvragen bij de gemeente. Met een parkeervergunning kunt u uw voertuig meestal overal in het gebied parkeren. Bewoners en bedrijven van het gereguleerde gebied komen in aanmerking voor een vergunning op voorwaarde dat aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan. Direct aanvragen kan via het e-loket.

Parkeervergunning bewoners

Bewoners van de vergunningsgebieden die in bezit zijn van een auto, of aan wie een auto voor langere termijn beschikbaar gesteld is, komen in aanmerking voor een parkeervergunning. Met deze vergunning kan worden geparkeerd in de aangegeven straten. Een bewonersvergunning wordt op kenteken afgegeven. De tweede bewonersvergunning wordt alleen toegekend als er voldoende parkeergelegenheid beschikbaar is.

Parkeervergunning bedrijven

Bedrijven gevestigd in de vergunningsgebieden kunnen in aanmerking komen voor een parkeervergunning. Met deze vergunning kan worden geparkeerd in de aangegeven zones. Deze vindt u in het zone overzicht. Een jaarvergunning wordt op kentekennummer afgegeven.

Maandvergunning

Er is voor bedrijven die incidenteel werkzaamheden verrichten waarvoor parkeren noodzakelijk is een mogelijkheid een maandvergunning aan te vragen. Een maandvergunning wordt op kentekennummer afgegeven en geldt niet voor het autoluwe gebied (Binnenstad).

Dagvergunning

In het stadskantoor zijn dagvergunningen beschikbaar. Zowel binnen als buiten het autoluwe gebied. Ook zijn er voor bedrijven dagkaarten in het vergunninghoudergebied. Wel moet aantoonbaar zijn dat er met de auto gewerkt moet worden. Denk aan een glaszetter voor het vervangen van een ruit. Of een bedrijf voor rioolontstopping.

Bewoners

De aanvrager moet ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP) op het betreffende adres in de binnenstad. Het voertuig waarvoor de vergunning wordt aangevraagd moet op het adres en op naam van de bewoner zijn geregistreerd. We verlenen maximaal twee parkeervergunningen per huishouden.

Bedrijven

Bedrijven kunnen een vergunning aanvragen als u kunt aantonen dat het voertuig direct noodzakelijk is bij de werkzaamheden. U schrijft een motivatiebrief waarin staat waarom er een voertuig nodig is. Voor laden en/of lossen en voor woon/werkverkeer wordt geen vergunning afgegeven.

U kunt een vergunning aanvragen/wijzigen bij het e-loket. Of kom langs in het stadskantoor. Een afspraak maken hoeft niet, mag wel.

  • 1e bewonersvergunning: € 54,05
  • 2e bewonersvergunning: € 76,40
  • maandvergunning bedrijf (1 kenteken): € 38,40
  • maandvergunning bedrijf(meer kentekens): € 71,05
  • jaarvergunning bedrijf (meer kentekens): € 426,25

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Culemborg

Bezoekadres

Ridderstraat 250

4100AC Culemborg

Openingstijden
Maandag
9:00 - 16:00
Dinsdag
9:00 - 19:00
Woensdag
9:00 - 16:00
Donderdag
9:00 - 16:00
Vrijdag
9:00 - 12:00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten
Laatst gecontroleerd op 22 september 2022