Single Digital Gateway

Parkeerbelasting betalen

Parkeren met uw auto of ander voertuig is niet overal en altijd gratis. Op sommige plekken moet u een kaartje kopen. Daarmee betaalt u parkeerbelasting. U krijgt een naheffing als u de parkeerbelasting niet betaalt. Dit heet een parkeerbon. Bent u het niet eens met de parkeerbon? Dan kunt u bezwaar maken bij de gemeente.

Soms is het niet duidelijk dat u de parkeerbelasting heeft betaald. Bijvoorbeeld als:

  • parkeerwachten geen kaartje onder uw voorruit zien; 
  • de termijn op het kaartje voorbij is; 
  • u de parkeerbelasting niet betaald heeft met een parkeerapp; 
  • u het kenteken van de auto niet geregistreerd heeft.

U krijgt dan het verzoek om de parkeerbelasting toch nog te betalen. Bij dit verzoek komen extra kosten bovenop de parkeerkosten.

Bent u het niet eens met de parkeerbon? En wilt u bezwaar maken? Neem dan contact op met de gemeente waar u de parkeerbon heeft gekregen. De gemeente informeert u dan over de voorwaarden.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Parkeerboete, betalen en bezwaar maken

Als u niet heeft betaald voor het parkeren, krijgt u een naheffing parkeerbelasting. Dit heet een parkeerbon. U ontvang deze parkeerbon van de gemeente.

Er zijn twee soorten parkeerboetes. Een boete voor het fout parkeren en een boete voor het niet of te weinig betalen. 

Niet of te weinig betaald?

Betaalt u niet of te weinig op een plek waar u moet betalen? Dan krijgt u een parkeerboete. De parkeerboete (naheffingsaanslag parkeerbelasting) wordt binnen enkele weken thuisgestuurd. U kunt hier bezwaar tegen maken. Dit kan via de belastingbalie.

Fout geparkeerd? Meer informatie via het CJIB

Parkeert u uw auto op een plek waar dat niet mag? Dan ontvangt u een boete. Die betaalt u aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Dit gaat buiten de gemeente om. Meer informatie, onder andere over het bezwaar maken tegen deze boete, vindt u op de website van het CJIB.

De parkeerboete bedraagt € 61,40 plus het uurtarief dat voor de parkeerplaats geldt.

Wielklem

  • Voor het verwijderen van een wielklem betaalt u € 36.

Wegslepen

  • U betaalt voor het wegslepen € 182.
  • Daarnaast betaalt u € 15 per dag dat u uw auto niet ophaalt.

Wanneer kan ik bezwaar maken?

U kunt bezwaar maken zodra u de boete thuis heeft ontvangen. Om bezwaar te maken heeft u een kopie van het betalingsbewijs nodig, zoals parkeerkaartje of bankafschrift. De gemeente streeft ernaar uw bezwaar binnen 6 weken af te handelen.

Uitstel van betaling bij bezwaar?

Wilt u uitstel van betaling omdat u bezwaar maakt? Vermeld dit dan in uw bezwaarschrift. Als niet om uitstel van betaling is gevraagd, dan loopt de betaaltermijn door. Zorg er dan voor dat u op tijd betaalt. Zo voorkomt u aanmaningskosten. Wordt uw bezwaar gegrond verklaard? Dan ontvangt u het te veel betaalde bedrag terug.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Hoorn

Laatst gecontroleerd op 22 september 2022