Single Digital Gateway

Gemeente Nieuwkoop: aangifte van overlijden doen

De aangifte doet u in de gemeente waar de persoon is overleden. Meestal geeft de uitvaartverzorger het overlijden door (overlijdensaangifte).

In Nederland moet een overledene binnen zes dagen na het overlijden begraven of gecremeerd worden. Hiervoor moet de ambtenaar van de burgerlijke stand een verlof afgeven. U kunt daarom het beste binnen vijf dagen aangifte (laten) doen bij de gemeente. Meer informatie over wat u allemaal moet regelen na een overlijden vindt u op de website van Rijksoverheid.

  • Uw geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of verblijfsvergunning).
  • Een doktersverklaring van het overlijden (een zogenaamde A-verklaring).
  • Envelop met toelichting doodsoorzaakverklaring (een zogenaamd B-formulier).

Aangifte door nabestaanden

U kunt zelf aangifte van overlijden doen. Dit doet u in de gemeente waar uw dierbare is overleden. Maak hiervoor een afspraak met de gemeente Nieuwkoop via het digitale afsprakensysteem of via het telefoonnummer +31 172 521100.

Online aangifte door uitvaartondernemers

U kunt ook vragen of een uitvaartondernemer aangifte voor u doet. Uitvaartondernemers die in Nederland zijn gevestigd kunnen online aangifte doen. 

Overlijden in het buitenland

Als een inwoner van gemeente Nieuwkoop in het buitenland is overleden, moet dit worden doorgegeven aan de gemeente. U moet een overlijdensakte inleveren. Afhankelijk van het land van overlijden, kan de gemeente vragen om legalisatie of een apostille. Is de overlijdensakte opgesteld in een andere taal dan Nederlands, Duits, Engels of Frans? Dan moet u de akte laten vertalen door een in Nederland beëdigd tolk/vertaler. U kunt ook proberen een internationale akte te vragen. Meer informatie over overlijden in het buitenland vindt u op de website van de Rijksoverheid (Government).

Aangifte levenloos geboren kind

Is uw kind dood geboren na een zwangerschap van meer dan 24 weken? Dan moet u hiervan binnen vijf dagen aangifte doen bij de gemeente waar de bevalling plaatsvond. De moeder en de vader mogen aangifte doen. Maar ook het ziekenhuis of de uitvaartverzorger. 

Wilt u als ouder zelf de aangifte doen dan kunt u een afspraak maken via het telefoonnummer +31 172 521100. Er wordt een 'akte van een levenloos geboren kind' opgemaakt. Dit kan ook als de zwangerschap korter dan 24 weken heeft geduurd. De akte wordt opgenomen in het overlijdensregister van de gemeente waar de geboorte plaatsvond. 

Is het kind levend ter wereld gekomen, maar binnen drie dagen overleden? Dan moeten de ouders aangifte doen. Er wordt dan zowel een akte van geboorte als een akte van overlijden opgemaakt.

Aangifte doen van overlijden is gratis. Voor de aanvraag van een overlijdensakte moet wel betaald worden. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente Nieuwkoop, via info@nieuwkoop.nl of bel met 14 0172.

  • Als nabestaande krijgt u het uittreksel van de 'akte van overlijden' en het 'verlof tot begraven of cremeren' meteen mee.
  • Uitvaartondernemers ontvangen het uittreksel en eventueel andere documenten dezelfde of uiterlijk de volgende werkdag.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Nieuwkoop

Bezoekadres

Teylersplein 1

2441LE Nieuwveen

Openingstijden
Maandag
8:30 - 17:00
Dinsdag
8:30 - 17:00
Woensdag
8:30 - 17:00
Donderdag
8:30 - 20:00
Vrijdag
8:30 - 13:00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten
Laatst gecontroleerd op 12 januari 2023