Single Digital Gateway

Ontheffing beschermde planten en dieren aanvragen

Er zijn regels voor de bescherming van dieren en planten. Gaat u een activiteit uitvoeren die schadelijk is voor beschermde planten of dieren? Zoals een huis verbouwen waar vleermuizen zitten. Dan moet u toestemming vragen aan de provincie. Dat heet een ontheffing.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw provincie.

Provincie Drenthe: Ontheffing beschermde planten en dieren aanvragen

U mag niet zomaar beschermde diersoorten doden, vangen of opzettelijk storen. Ook is het niet toegestaan om eieren te rapen en om bewust nesten, rustplaatsen en eieren te vernielen of te beschadigen. Verder mag u geen beschermde planten plukken. Is dit toch nodig voor bijvoorbeeld de volksgezondheid, de openbare veiligheid of het onderwijs? Dan moet u een ontheffing aanvragen.

U komt alleen in aanmerking voor een ontheffing onder de volgende voorwaarden: Er is geen andere goede oplossing. Het is in het belang van de volksgezondheid en de openbare veiligheid. Het is in het belang van de veiligheid van het luchtverkeer. Het doel is het voorkomen van schade aan gewassen, vee, bossen, bedrijfsmatige visserij en wateren. Het doel is het beschermen van planten- en diersoorten. Het doel is het bevorderen van onderzoek of onderwijs, het uitzetten of opnieuw invoeren van planten- en diersoorten. Als het gaat om bepaalde vogels: het is nodig om het vangen, houden en verstandig gebruiken van deze vogels in kleine hoeveelheden selectief en streng gecontroleerd toe te staan. Door uw activiteiten gaat de hoeveelheid van de planten- of diersoort niet achteruit. Een ontheffing voor beheer en schadebestrijding kan de provincie verlenen aan een faunabeheereenheid op basis van een goedgekeurd faunabeheerplan. Hierop zijn enkele uitzonderingen, die in het faunabeheerplan staan.

U vraagt de ontheffing aan bij de provincie.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de provincie Drenthe

Bezoekadres

Westerbrink 1

9405BJ Assen

Openingstijden
Maandag
8:00 - 17:00
Dinsdag
8:00 - 17:00
Woensdag
8:00 - 17:00
Donderdag
8:00 - 17:00
Vrijdag
8:00 - 17:00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten
Laatst gecontroleerd op 3 januari 2024