Single Digital Gateway

Provincie Gelderland: ontgrondingsvergunning aanvragen

Wilt u de (water)bodem verlagen of een grondlaag weghalen? Dit noemen we ontgronden en kan gevolgen hebben voor de omgeving. U heeft dan een vergunning nodig. Deze vraagt u bij ons aan. In sommige gevallen hoeft u alleen een melding te doen.

U kunt een vergunning aanvragen wanneer u voldoet aan deze voorwaarden: • De ontgronding past binnen het bestemmingsplan. Als dat niet zo is, moet de gemeente aangeven mee te werken en het bestemmingsplan aanpassen. • Er wordt een natuurtoets/quickscan natuur uitgevoerd. Een natuurtoets is bedoeld om te kijken of de ontgronding effect heeft op de bestaande natuurwaarden. • Bij grote ontgrondingen (delfstoffenwinningen) is onderzoek naar de eigenschappen en gedrag van het water (hydrologisch onderzoek) nodig. Voor kleine ontgrondingen overlegt u met het waterschap dat verantwoordelijk is voor de waterhuishouding in het betreffende gebied. • De bodemkwaliteit is in een verkennend bodemonderzoek bekeken, tenzij uit de bodemkaart blijkt dat dit in orde is.

Lever de volgende informatie aan: • een m.e.r.-beoordelingsbesluit. Dit besluit moet u bij ons aanvragen voordat u de vergunningaanvraag indient; • een document waarin staat wie de eigenaar van de grond is en wie er gebruik van de grond mogen maken: een kadastraal bericht object (niet ouder dan een half jaar) van elk perceel waarop de aanvraag betrekking heeft; • een tekening met een uniek kenmerk dat het Kadaster aan een onroerende zaak heeft gegeven: kadastrale aanduiding van het terrein wat ontgrond en ingericht gaat worden. Daarop is aangegeven om welk terrein en de eventueel aan te leggen opslagplaatsen het gaat. De tekening is voorzien van een schaalaanduiding en een noordpijl; • een deel van een topografische kaart op A4-formaat (schaal 1:25.000), waarop het terrein met een pijl wordt aangegeven; • een plantekening, bestaande uit een bovenaanzicht van een denkbeeldige doorsnijding van het terrein (dwarsprofielen), die de feitelijke ontgronding en de herinrichting aangeven; • een archeologisch adviesdocument en, indien van toepassing, een archeologisch onderzoeksrapport conform Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA); • een bodemonderzoek, uitgevoerd volgens de NEN-5740-strategie; • een onderzoek naar de flora- en faunawaarden van het gebied; • als het gaat over de winning van oppervlaktedelfstoffen: een document waaruit blijkt dat de gemeenschap goedkeuring heeft gegeven voor de aangevraagde ontgronding; • als het gaat om zand- of grindwinning dieper dan 8 meter: een onderzoek naar de stabiliteit van de taluds conform CUR-aanbeveling 113.

U vraagt de ontgrondingsvergunning aan bij de provincie. Doet u ontgrondingswerkzaamheden in water van het rijk? Vraagt u de ontgrondingsvergunning dan aan bij de minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). U moet bij de aanvraag een m.e.r.-beoordelingsbesluit voegen. Dit besluit moet u bij ons aanvragen vóórdat u de vergunningaanvraag indient. U doet dat door ons een aanmeldingsnotitie te sturen met het verzoek hierover een besluit te nemen. Wij hebben daar geen formulier voor. U vraagt uw vergunning aan via het aanvraagformulier vergunning ontgrondingenwet op onze website, of neem contact met ons op.

Als u een vergunning aanvraagt, dan moet u de provincie daarvoor leges betalen. Meer informatie vindt u op de pagina Kosten, of neem contact met ons op.

We hebben maximaal 26 weken nodig om een besluit te nemen op uw aanvraag, gerekend vanaf het moment dat u de aanvraag doet. Als u niet alle gevraagde informatie bij uw aanvraag meestuurt, duurt de afhandeling langer. Wanneer er al een akkoord is met het waterschap, de natuurbescherming en gemeente maken wij sneller een ontwerpbesluit. We behandelen aanvragen op volgorde van binnenkomst. Vraag uw vergunning dus op tijd aan. Het risico van starten zonder de nodige vergunning ligt bij u.

Als u het niet eens bent met een besluit van de provincie en u heeft belang bij dit besluit, dan kunt u daartegen meestal bezwaar maken. Onderaan ieder besluit staat of en binnen welke termijn u een bezwaarschrift kunt indienen en aan wie u dat moet adresseren. Als u bij ons geen bezwaar kunt maken, maar er wel een andere rechtsgang mogelijk is (zoals het indienen van beroep bij een andere instantie), staat dat ook onder het besluit.

Neem bij vragen contact met ons op, via telefoonnummer: +31 26 359 99 99.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de provincie Gelderland

Laatst gecontroleerd op 17 november 2022