Provincie Limburg: omgevingsvergunning voor een wateractiviteit aanvragen (watervergunning)
Wateronttrekkingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld: het oppompen van water uit grondwater of oppervlaktewater om er drinkwater van te maken. Of het gebruik van rivierwater voor koeling in een productieproces.
U vraagt een omgevingsvergunning voor het onttrekken van grondwater of infiltreren van water aan wanneer het gaat om:
- het onttrekken van meer dan 150.000 m3 grondwater per jaar voor industriële toepassing;
- het meer dan 150.000 m3 water per jaar in de bodem brengen ter aanvulling van het grondwater bij een onttrekking van grondwater voor industriële toepassing;
- het onttrekken van grondwater voor de openbare drinkwatervoorziening;
- water in de bodem brengen ter aanvulling van het grondwater bij onttrekking van grondwater voor de openbare drinkwatervoorziening.
Voor andere onttrekkingen van grondwater kunt u zich wenden tot het waterschap.
Het bevoegd gezag verleent de vergunning alleen als een wateronttrekkingsactiviteit te verenigen is met een aantal doelen. Die doelen zijn:
- het voorkomen en waar nodig beperken van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste;
- het beschermen en verbeteren van de chemische en ecologische kwaliteit van watersystemen(verwijst naar een andere website)(opent externe website). De wateronttrekking mag er niet toe leiden dat het watersysteem dan niet voldoet aan de rijksomgevingswaarden(verwijst naar een andere website)(opent externe website) of in toestand achteruit gaat;
- het vervullen van maatschappelijke functies door watersystemen
Het bevoegd gezag moet bij het beoordelen ook rekening houden met de waterbeheerprogramma's, regionale waterprogramma's, stroomgebiedbeheerplannen, overstromingsrisicobeheerplannen en het nationaal waterprogramma.
- het doel waarvoor u het grondwater dat u wilt onttrekken, gebruikt
- het aantal bestaande en nieuw in te richten putten
- een nadere plaatsaanduiding van de putten
- de diameter en de lengte van de filters in iedere put
- de pompcapaciteit in m³ per uur
- de maximaal te onttrekken hoeveelheden water per uur, per dag, per maand, per kwartaal en per jaar
- een beschrijving van de effecten van de onttrekking op de ondergrond
- een beschrijving van de maatregelen of voorzieningen die u treft om de negatieve gevolgen van de onttrekking te voorkomen of te beperken.
U kunt uw omgevingsvergunning voor een wateronttrekkingsactiviteit digitaal aanvragen via het Omgevingsloket. Ook kunt u hier eerst een vergunningencheck doen.
De communicatie na het indienen van uw aanvraag/melding verloopt via jeleefomgeving.nl.
Als u de omgevingsvergunningaanvraag niet digitaal kunt indienen, kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer +31 43 389 9999.
Voor het in behandeling nemen van uw aanvraag zijn op grond van de Legesverordening Provincie Limburg 2024 leges verschuldigd. De hoogte van de leges vindt u in de Tarieventabel van de Legesverordening Limburg 2024.
Voor het behandelen van een vergunningaanvraag voor een wateronttrekkingsactiviteit die bestaat uit het onttrekken van grondwater of infiltreren geldt in principe 8 weken (reguliere procedure) met de mogelijkheid om de beslistermijn te verlengen met 6 weken. Een uitzondering geldt voor die grondwateronttrekkingen of infiltraties waarvoor een milieueffectrapport nodig is.
Heeft u een omgevingsvergunning voor een wateronttrekkingsactiviteit aangevraagd? Als u het niet eens bent met onze beslissing op uw aanvraag, dan kunt u hiertegen bezwaar maken. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op uw bezwaar? Dan kunt u binnen 6 weken in beroep gaan bij de rechtbank.
Neem contact op met de Servicedesk van de Provincie Limburg via telefoonnummer +31 43 389 9999.
Vragen over dit onderwerp?
Neem contact op met de provincie Limburg
Bezoekadres
Limburglaan 10
6229GA Randwyck-Maastricht
Maandag | 9:00 - 17:00 |
Dinsdag | 9:00 - 17:00 |
Woensdag | 9:00 - 17:00 |
Donderdag | 9:00 - 17:00 |
Vrijdag | 9:00 - 17:00 |
Zaterdag | Gesloten |
Zondag | Gesloten |