Single Digital Gateway

Omgevingsvergunning aanvragen

Bent u van plan om in uw tuin of naast uw huis iets te bouwen of te slopen? Bijvoorbeeld een garage bouwen of een boom kappen? Dan heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Deze vergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket. In sommige gevallen hoeft u alleen een melding te doen.

Voor sommige werkzaamheden in uw tuin en naast uw huis heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld: 

  • bouwen;
  • slopen;
  • maken van een in- en uitrit;
  • een monument aanpassen, verbouwen of restaureren;
  • bomen kappen. 

Kijk op het Omgevingsloket om te checken of u een omgevingsvergunning moet hebben. Of dat u een melding moet doen.

Vraag de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gemeente Nieuwkoop: Omgevingsvergunning aanvragen

Wilt u weten of u een omgevingsvergunning nodig heeft? U kunt bij het Omgevingsloket online een vergunningcheck doen.

Op basis van uw antwoorden stelt het Omgevingsloket (online) uw aanvraagformulier samen. U krijgt een overzicht van wat u moet aanleveren. 

Vergunningvrij bouwen

Op de website van de Rijksoverheid vindt u enkele publieksbrochures over het vergunningvrij bouwen.

Buren

Vrijwel elk bouwplan betekent ook een verandering voor uw omgeving. Ook de uitvoering van (bouw)werkzaamheden geeft vaak enige overlast. Het is daarom belangrijk dat u op tijd uw buren informeert over uw plannen. In het Burgerlijk Wetboek (boek 5, titel 4) staan rechten en plichten van eigenaars van naburige erven (buren) vermeld. Bij het uitvoeren van de (bouw)werkzaamheden houdt u zich hieraan.

De gemeente heeft een aantal gegevens en tekeningen nodig om uw aanvraag voor een omgevingsvergunning te behandelen. Ook bij kleine bouwwerken zoals een hek, schutting of dakkapel zijn tekeningen nodig.

Welke tekeningen levert u aan?

Van zowel de bestaande situatie als van de nieuwe situatie levert u aan:

  1. Situatietekeningen waarop is aangegeven waar het (bouw)werk precies wordt gebouwd met daarbij de omliggende gebouwen en wegen. Ook bevat de situatietekening de volgende informatie: de afmetingen van het perceel, de inrichting van de parkeervoorzieningen op het eigen terrein, de manier van ontsluiting van het perceel en de ligging van de openbare weg. Zet op de tekening ook de maten van het bouwwerk, de afstand van het bouwwerk tot alle perceelgrenzen en een noordpijl.
  2. Geveltekeningen van alle gevels (gevelaanzichten).
  3. Plattegronden waarop ook staat waarvoor het bouwwerk gebruikt wordt.
  4. Doorsnedentekeningen.
  5. Detailtekeningen.
  6. Op alle tekeningen staat een duidelijke maatvoering en schaalaanduiding. Hoe u meet staat in het geldende bestemmingsplan.

Gebruik voor de tekeningen de volgende schaal:

  • bouwwerken kleiner dan 10.000 m2 bruto vloeroppervlakte: 1:100;
  • bouwwerken 10.000 m2 of groter bruto vloeroppervlakte: 1:200;
  • situatietekening op schaal 1:1000 of op schaal 1:500;
  • detailtekeningen op schaal 1:5, op schaal 1:10, of op schaal 1:20.

Op een later tijdstip aan te leveren gegevens

U kunt ervoor kiezen om uiterlijk drie weken voor het begin van de  werkzaamheden de constructieberekeningen en tekeningen aan te leveren.

In het Toetsingsbeleid Bouwbesluit 2012 van de gemeente Nieuwkoop is bepaald dat wanneer de bouwkosten lager zijn dan € 50.000, er geen toets Bouwbesluit hoeft te worden uitgevoerd. Het is daarmee uw eigen verantwoordelijkheid, dat het bouwwerk voldoet aan het Bouwbesluit 2012. Wanneer de bouwkosten lager zijn dan € 50.000 hoeft u geen constructieve gegevens aan te leveren.
Let op!

Wanneer uw aanvraag niet compleet is, vragen wij u aanvullende gegevens aan te leveren. Dit betekent dat de beslistermijn van de behandeling van uw aanvraag wordt onderbroken. De beslissingstermijn gaat weer lopen op het moment dat de gevraagde gegevens zijn ontvangen. Voor een snelle vergunningverlening is het onder andere van belang dat uw aanvraag compleet is.

Het kan zijn dat voor uw aanvraag een aanvullend rapport of andere informatie nodig is. Voor de volledige regeling waarin ook staat wat u moet inleveren, verwijzen wij u naar de Regeling Omgevingsrecht die u vindt op wetten.overheid.nl.

  1. Ga naar Omgevingsloket online.
  2. Doe de vergunningencheck.
  3. U ziet of u een vergunning nodig heeft. 
  4. U kunt de vergunning meteen online of schriftelijk aanvragen. Voor beide opties gebruikt u het Omgevingsloket. Log in met DigiD (voor uzelf) of met eHerkenning (voor een bedrijf).

Vooraf overleggen

U kunt ook vooraf overleggen over uw vergunningaanvraag met het Omgevingsloket van de gemeente Nieuwkoop. U kunt bellen met +31 172 521100, mailen naar omgevingsloket@nieuwkoop.nl of een online afspraak maken voor een bezoek aan het loket in het gemeentehuis van Nieuwveen (geopend op dinsdag- en donderdagochtend).

U betaalt kosten voor de behandeling van uw aanvraag. Nadat wij een beslissing hebben genomen op uw aanvraag (ook bij een weigering!) krijgt u een factuur toegestuurd. Kijk voor meer informatie over de kosten in de tarieventabel.

De gemeente heeft 8 weken (standaard procedure) nodig om uw aanvraag te beoordelen. Soms is dat 26 weken (uitgebreide procedure). Bijvoorbeeld als u iets anders wilt dan wat in het bestemmingsplan staat. De gemeente kan de termijn 1 keer met 6 weken verlengen.

U kunt de lijst met vergunningaanvragen en besluiten bekijken op de website Officiële bekendmakingen.

Bent u het niet eens met het besluit? Dan kunt u bezwaar maken. Het volgende geldt:

  • Bij een standaard omgevingsvergunning (8 weken) maakt u bezwaar binnen 6 weken na de bekendmaking van het besluit. Hoe u dat doet staat bij de gepubliceerde besluiten.   
  • Is het een uitgebreide omgevingsvergunning (26 weken), dan is het een ontwerpbesluit. U kunt binnen 6 weken een zienswijze indienen. Daarna komt er een definitief besluit. U kunt binnen 6 weken beroep aantekenen bij de rechtbank. U kunt uw brief sturen naar: [Adres rechtbank]

Goed om te weten

U mag pas beginnen als u de vergunning heeft gekregen. Begint u eerder, dan moet u misschien de werkzaamheden op eigen kosten ongedaan maken.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Nieuwkoop

Bezoekadres

Teylersplein 1

2441LE Nieuwveen

Openingstijden
Maandag
8:30 - 17:00
Dinsdag
8:30 - 17:00
Woensdag
8:30 - 17:00
Donderdag
8:30 - 20:00
Vrijdag
8:30 - 13:00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten
Laatst gecontroleerd op 2 januari 2024