Single Digital Gateway

Tegemoetkoming eigen bijdrage kinderopvangtoeslag aanvragen in Nederland

Heeft u een lager inkomen en ontvangt u kinderopvangtoeslag? Dan kunt u voor uw eigen bijdrage een tegemoetkoming aanvragen. Dit kunt u doen bij uw gemeente.

Om de tegemoetkoming bij de gemeente aan te kunnen vragen, gelden de volgende voorwaarden:

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Kinderopvang en Peuteropvang / Voorschools aanbod

Voor jonge kinderen is het belangrijk om naar een kinderopvang of peuteropvang te gaan. Niet alleen leert een kind er spelen met leeftijdsgenoten, het draagt ook bij aan een goede start op de basisschool. In de gemeente Moerdijk zijn verschillende vormen van kinderopvang.

Voor een overzicht van de kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en gastouders kunt u terecht op landelijkregisterkinderopvang.nl. Als u en uw partner een betaalde baan hebben dan vraagt u een toeslag aan bij de Belastingdienst. De gemeente is verantwoordelijk voor toezicht op de kwaliteit van de opvang in geregistreerde kindercentra en - via gastouderbureaus. De GGD West-Brabant voert daarom regelmatig inspecties uit. Het Rijk houdt landelijk toezicht op de naleving van de kwaliteitseisen.

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)

De overheid vindt het belangrijk dat uw peuter de kans krijgt om zich spelenderwijs te ontwikkelen en zo goed voorbereid naar de basisschool gaat. Daarom heeft de gemeente een regeling voor- en vroegschoolse educatie – VVE (taalontwikkeling). Deze regeling voorziet in een gedeeltelijke tegemoetkoming in de kosten voor peuteropvang van uw peuter. Het consultatiebureau (TWB) kijkt of er sprake is van een (risico op) achterstand en geeft een doorverwijzing om naar een VVE gecertificeerde kinderopvang te gaan. U als ouders kunt zelf kiezen naar welke kinderopvang uw kind gaat. In het Landelijke Kinderopvang Register (LRK) kunt u terugvinden of een kinderopvanglocatie een VVE certificering heeft. Een VVE Kinderopvanglocatie hebben speciaal getrainde leidsters en bieden peuters met een indicatie extra ondersteuning. Met een indicatie VVE van het consultatiebureau gaat uw peuter minimaal 2 dagdelen van 4 uur per week naar de peuteropvang. Vanaf 1 september kan uw peuter gratis een 3e en 4e dagdeel meespelen ten behoeve van extra taal- en ontwikkelingsstimulering, u betaalt alleen voor het 1e en 2e dagdeel. 

Kinderopvangtoeslag voor peuters (KOT)

Het is een bijdrage aan de ontwikkeling van peuters om naar de kinderopvang te gaan. Gemeente Moerdijk wil gebruik van de peuteropvang daarom stimuleren. Ook als u niet in aanmerking komt voor een toeslag via de Belastingdienst, bijvoorbeeld omdat u geen betaald werk heeft, dan is het mogelijk om een toeslag aan te vragen bij de gemeente Moerdijk. De toeslag is bedoeld voor kinderen van 2 tot 4 jaar die naar de peuteropvang gaan bij een organisatie die opgenomen is in het landelijk register peuteropvang. U kunt voor minimaal 4 en maximaal 8 uur peuteropvang per week een toeslag van de gemeente krijgen.

Online aanvragen

Aanvragen per post

Online is het snelste, maar uiteraard kunt u ook nog gebruik maken van de onderstaande papieren formulieren. U kunt het uitprinten en per post versturen naar gemeente Moerdijk, Postbus 4, 4760 AA Zevenbergen. Daarnaast kunt u dit ook bij de balie van het gemeentehuis invullen, u krijgt dan hulp. Let op dat u de juiste stukken meeneemt. 

In het Oekraïens:

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Moerdijk

Bezoekadres

Pastoor van Kessellaan 15

4761BJ Zevenbergen

Openingstijden
Maandag
08.30 - 17.00
Dinsdag
08.30 - 17.00
Woensdag
08.30 - 17.00
Donderdag
08.30 - 17.00
18.00 - 20.00
Vrijdag
08.30 - 12.00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

ovb van wijzigingen door feestdagen

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022