Single Digital Gateway

Gemeente Steenwijkerland: kind erkennen

Voor het erkennen van een kind en het kiezen van een achternaam gaat u persoonlijk naar de gemeente. Erkenning is mogelijk in iedere gemeente in Nederland. Maak hiervoor een afspraak.

Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt of als u in het buitenland woont, gelden er mogelijk andere regels. Meer informatie en advies over uw persoonlijke situatie krijgt u tijdens uw afspraak te horen.

  • U bent minimaal 16 jaar oud.
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit. Als u die niet heeft, kan de gemeente voor u nakijken of erkenning volgens de wetgeving van uw nationaliteit mogelijk is en welke documenten u daarvoor nodig heeft.
  • Overige voorwaarden

  • Een geldig identiteitsbewijs van uzelf en de moeder (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument).
  • Een schriftelijke toestemming van de moeder als zij niet meekomt. Wilt u tegelijk met de erkenning de achternaamskeuze doen? De moeder moet persoonlijk meekomen als u wilt dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt. Dit geldt alleen voor het 1e kind uit de relatie.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente.

  • Erkenning en naamkeuze is gratis.
  • Een akte van erkenning vraagt u aan in de gemeente waar de erkenning heeft plaatsgevonden. Aan een afschrift of uittreksel uit de burgerlijke stand zijn wel kosten verbonden. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente.

De erkenning kan de gemeente niet altijd direct verwerken. Dit hangt af van de persoonlijke situatie van het kind en de erkenner. Erkenning duurt bijvoorbeeld langer als het kind geboren is voor 1985 of als de erkenner niet de Nederlandse nationaliteit heeft.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Steenwijkerland

Laatst gecontroleerd op 21 november 2022