Single Digital Gateway

Gemeente Huizen: kind erkennen

Deze informatie is geplaatst door: Gemeente Huizen

Kijk voor de meest volledige en actuele informatie op onze website: www.huizen.nl/kind-erkennen.

Voor het erkennen van een kind en het kiezen van een achternaam gaat u persoonlijk naar de gemeente. Erkenning is mogelijk in iedere gemeente in Nederland. Maak hiervoor een afspraak via: +31 35 528 1911.

Bij de erkenning van het 1e kind kiest u welke achternaam het kind krijgt: die van de moeder, van de erkenner of een combinatie van beide. De moeder moet aanwezig zijn bij de erkenning van het eerste kind. Een 2e of volgend kind uit dezelfde relatie krijgt automatisch dezelfde achternaam als het 1e kind. Het volgend kind moet (of kinderen moeten) ook erkend worden. De moeder kan hiervoor schriftelijke toestemming geven. 

Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt of als u in het buitenland woont, gelden er mogelijk andere regels. Meer informatie en advies over uw persoonlijke situatie krijgt u tijdens uw afspraak te horen.

  • Erkenning en naamkeuze is gratis.

De erkenning kan de gemeente niet altijd direct verwerken. Dit hangt af van de persoonlijke situatie van het kind en de erkenner. Erkenning duurt bijvoorbeeld langer als het kind geboren is voor 1985 of als de erkenner niet de Nederlandse nationaliteit heeft.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Huizen

Laatst gecontroleerd op 8 februari 2024