Single Digital Gateway

Inschrijven bij de gemeente in Nederland

Gaat u gedurende een half jaar langer dan 4 maanden in Nederland wonen? Dan moet u zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doet u bij de gemeente waar u gaat wonen. 

U moet zich inschrijven bij uw gemeente: 

 • op uw vaste woonadres; 
 • op een briefadres, als u geen vast adres heeft. Bijvoorbeeld omdat u schipper bent. Of in een instelling zit, zoals een gevangenis of psychiatrische instelling.  

Verhuist u naar een andere gemeente binnen Nederland? Dan geeft u de verhuizing door aan de nieuwe gemeente.

U moet zich inschrijven binnen 5 dagen na uw aankomst in Nederland. Dat doet u bij uw gemeente. De inschrijving is gratis. Zijn uw mogelijke partner en kinderen meegekomen naar Nederland? Dan moeten zij meekomen naar het gemeentehuis.

Na het inschrijven in de BRP krijgt u een Burgerservicenummer (BSN). Dit nummer heeft u nodig voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld om uw belastingzaken te regelen. 

Uitzonderingen

In sommige gevallen mag u zich later of anders inschrijven in de BRP:

 • U verblijft korter dan 4 maanden in Nederland. Dan kunt u zich laten inschrijven in de BRP als niet-ingezetene. Dat kan met een adres buiten Nederland. Ook dan krijgt u een BSN-nummer. 
 • U heeft geen geldige verblijfsstatus. En om in Nederland te mogen blijven heeft u een verblijfsvergunning nodig. Wacht u hierop? Dan hoeft u zich niet binnen 5 dagen in te schrijven.   
 • U kunt uw identiteit niet bewijzen. Daarvoor kan extra onderzoek nodig zijn. U kunt de uitkomst van het onderzoek afwachten. Daarna moet u zich alsnog inschrijven.  

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gemeente Oudewater: Inschrijven bij de gemeente

U moet uw verhuizing uit het buitenland persoonlijk aan de gemeente doorgeven. Maak hiervoor een afspraak. Kies de optie 'Vestiging uit Buitenland (niet eerder in NL) of Vestiging uit Buitenland (eerder in NL)'

 • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of verblijfsvergunning). Let op: geen rijbewijs.
 • Een geldig legitimatiebewijs van iedereen die met u meeverhuist.
 • Originele documenten uit het buitenland (niet ouder dan 1 jaar) van uzelf, uw partner en uw kinderen. Bijvoorbeeld een geboorteakte, huwelijksakte of echtscheidingsakte.
 • Uw partner en kinderen (als zij met u meeverhuizen).
 • Een geprivilegieerdendocument (als u die heeft).
 • Een origineel bewijs van uitschrijving (als u uit Caribisch Nederland komt).
 • Uw koopcontract of huurcontract.
 • Een ingevuld toestemmingsformulier van de hoofdbewoner én een kopie van zijn of haar geldige legitimatiebewijs. Let op: dit geldt alleen als u bij iemand anders gaat wonen.

Uw inschrijving is gratis. U betaalt zelf de kosten voor het vertalen of legaliseren van officiële documenten die u misschien mee moet nemen.

Tijdens de afspraak registreert de gemeente u meteen in de Basisregistratie Personen (BRP). U krijgt een bevestigingsbrief mee. Uw BSN stuurt de gemeente binnen 4 weken op met de post.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Oudewater

Bezoekadres

Waardsedijk 219

3421NE Oudewater

Openingstijden
Maandag
09:00-12:00
Dinsdag
09:00-12:00
Woensdag
09:00-12:00
Donderdag
13:00 - 16:30
17:30 - 19:30
Vrijdag
09:00-12:00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten