Single Digital Gateway

Inschrijven bij de gemeente in Nederland

Gaat u gedurende een half jaar langer dan 4 maanden in Nederland wonen? Dan moet u zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doet u bij de gemeente waar u gaat wonen. 

U moet zich inschrijven bij uw gemeente: 

 • op uw vaste woonadres; 
 • op een briefadres, als u geen vast adres heeft. Bijvoorbeeld omdat u schipper bent. Of in een instelling zit, zoals een gevangenis of psychiatrische instelling.  

Verhuist u naar een andere gemeente binnen Nederland? Dan geeft u de verhuizing door aan de nieuwe gemeente.

U moet zich inschrijven binnen 5 dagen na uw aankomst in Nederland. Dat doet u bij uw gemeente. De inschrijving is gratis. Zijn uw mogelijke partner en kinderen meegekomen naar Nederland? Dan moeten zij meekomen naar het gemeentehuis.

Na het inschrijven in de BRP krijgt u een Burgerservicenummer (BSN). Dit nummer heeft u nodig voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld om uw belastingzaken te regelen. 

Uitzonderingen

In sommige gevallen mag u zich later of anders inschrijven in de BRP:

 • U verblijft korter dan 4 maanden in Nederland. Dan kunt u zich laten inschrijven in de BRP als niet-ingezetene. Dat kan met een adres buiten Nederland. Ook dan krijgt u een BSN-nummer. 
 • U heeft geen geldige verblijfsstatus. En om in Nederland te mogen blijven heeft u een verblijfsvergunning nodig. Wacht u hierop? Dan hoeft u zich niet binnen 5 dagen in te schrijven.   
 • U kunt uw identiteit niet bewijzen. Daarvoor kan extra onderzoek nodig zijn. U kunt de uitkomst van het onderzoek afwachten. Daarna moet u zich alsnog inschrijven.  

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Vestigen vanuit het buitenland in de BRP

U moet uw verhuizing uit het buitenland persoonlijk aan de gemeente doorgeven. Maak hiervoor een afspraak.

Alle gezinsleden die zich willen laten inschrijven, moeten meekomen naar de afspraak. Dus ook baby’s, jonge kinderen en ouderen.

Persoonlijk aangeven d.m.v. afspraak maken aan loket burgerzaken (aan loket of telefonisch)

Hebt u geen EU/EER- of Zwitserse nationaliteit? Dan heeft u een verblijfsvergunning nodig. Daarvoor moet u contact opnemen met de Immigratie-en Naturalisatiedienst voor de aanvraag daarvan. Daarna kunt u een afspraak maken voor de 1e inschrijving.

Meenemen/ opsturen:

 • Geldig identiteitsbewijs;
 • Reisdocument of ander document waaruit de nationaliteit blijkt;
 • Geboorteakte indien u in buitenland geboren bent;
 • Als u gehuwd (geweest) bent: huwelijksakte, echtscheidingsakte of een akte waaruit blijkt dat het huwelijk door overlijden is ontbonden;
 • Komt u uit de Ned. Antillen of Aruba: een bewijs van uitschrijving. Bij burgers uit België of Duitsland kan hier ook naar gevraagd worden.
 • Eventueel documenten die betrekking hebben op het pand waar u woont. (huurcontract, eigendomsbewijs of verklaring van de hoofdbewoner van het pand).

Let op: afhankelijk van het land van geboorte dienen aktes uit het buitenland gelegaliseerd te zijn.

Meer informatie vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken.

www.minbuza.nl

Uw inschrijving is gratis. U betaalt zelf de kosten voor het vertalen of legaliseren van officiële documenten die u misschien mee moet nemen.

Tijdens de afspraak registreert de gemeente u meteen in de Basisregistratie Personen (BRP). U krijgt een bevestigingsbrief mee. Uw BSN stuurt de gemeente binnen 3 weken op met de post.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Gemert-Bakel

Bezoekadres

Ridderplein 1

5421CV Gemert

Openingstijden
Maandag
09.00-19.00
Dinsdag
09.00-17.00
Woensdag
09.00-17.00
Donderdag
09.00-17.00
Vrijdag
09.00-12.30
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten