Single Digital Gateway

Huwelijk melden in Nederland

Wilt u gaan trouwen? Dan moet u dit eerst melden bij de gemeente. Dit doet u minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor uw geplande huwelijk.

Er is een aantal voorwaarden voor het sluiten van het huwelijk, zoals:

  • U bent beiden 18 jaar of ouder.
  • U bent niet met iemand anders getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan.
  • U bent geen familie van elkaar. Zoals grootouders, kleinkinderen, ouders, kinderen, broers en zussen.

Gaat u trouwen met een buitenlander? Dan gelden er andere voorwaarden.

Gaat u trouwen met iemand van hetzelfde geslacht? In Nederland trouwt u voor de burgerlijke stand. Dit heet het burgerlijk huwelijk. Pas dan bent u voor de wet getrouwd. Wilt u ook in de kerk trouwen? Bij sommige kerken kunt u zonder problemen terecht. Maar andere kerken zullen weigeren. Vraag dit na bij de kerk waar u wilt trouwen. Het kerkelijk huwelijk kan in elk geval pas na het burgerlijk huwelijk plaatsvinden.

Trouwt u buiten Nederland? En bent u nog geen 18 jaar? In Nederland wordt uw huwelijk pas goedgekeurd als u beiden 18 jaar bent.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gemeente Gouda: Huwelijk melden

Bij het plannen en aanmelden van huwelijk maakt u een aantal keuzes. Het gaat hierbij in ieder geval om de ceremonie en de trouwlocatie. De kosten hangen af van uw wensen en de mogelijkheden in de gemeente Gouda.

Ceremonie

De ceremonie is het officiële deel van uw huwelijk. U kunt kiezen uit:

  • geen ceremonie (gratis);
  • eenvoudige ceremonie;
  • uitgebreide ceremonie.

Als u kiest voor een uitgebreide ceremonie, dan kunt u kiezen wie de ceremonie leidt. U kunt kiezen uit:

  • trouwambtenaar van de gemeente; 
  • familielid of kennis.

Kiest u voor een trouwambtenaar van de gemeente? Dan neemt een trouwambtenaar van de gemeente Gouda een paar weken voor de geplande datum contact met u op om kennis te maken.

Wilt u dat een familielid of kennis uw tijdelijke trouwambtenaar wordt? Kijk dan voor meer informatie op de pagina Goudse trouwambtenaar voor 1 dag  op de website van de gemeente Gouda.

Trouwlocatie

U kunt in de gemeente Gouda op verschillende plekken trouwen. U kunt kiezen voor:

  • een trouwlocatie van de gemeente;
  • een eigen trouwlocatie.

Als u een eigen trouwlocatie wilt, kunt u die bij de gemeente aanvragen. Kijk voor meer informatie op de pagina Trouwlocatie voor 1 dag op de website van de gemeente Gouda.

Voorgenomen huwelijk melden

U meldt uw voorgenomen huwelijk aan bij de gemeente waar u wilt trouwen. Geef de gegevens door van uzelf, uw partner en uw getuigen via het formulier op de website van de gemeente Gouda. Dat kan tot 2 weken voor de registratiedatum. U kunt het formulier mailen naar brd@gouda.nl of per post sturen naar 

Gemeente Gouda
T.a.v. afdeling Services
Postbus 1086
2800 BB Gouda

Als u allebei niet in Nederland woont, dan moet u uw huwelijk aangeven in de gemeente Den Haag. Meer informatie vindt u bij melding doen van huwelijk voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

De melding is gratis. Er zijn wel andere kosten waar u rekening mee moet houden bij de aanvraag van een huwelijk. Meer informatie hierover staat op de pagina huwelijk of geregistreerd partnerschap regelen op de website van de gemeente Gouda.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Gouda

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022