Single Digital Gateway

Huwelijk melden in Nederland

Wilt u gaan trouwen? Dan moet u dit eerst melden bij de gemeente. Dit doet u minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor uw geplande huwelijk.

Er is een aantal voorwaarden voor het sluiten van het huwelijk, zoals:

  • U bent beiden 18 jaar of ouder.
  • U bent niet met iemand anders getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan.
  • U bent geen familie van elkaar. Zoals grootouders, kleinkinderen, ouders, kinderen, broers en zussen.

Gaat u trouwen met een buitenlander? Dan gelden er andere voorwaarden.

Gaat u trouwen met iemand van hetzelfde geslacht? In Nederland trouwt u voor de burgerlijke stand. Dit heet het burgerlijk huwelijk. Pas dan bent u voor de wet getrouwd. Wilt u ook in de kerk trouwen? Bij sommige kerken kunt u zonder problemen terecht. Maar andere kerken zullen weigeren. Vraag dit na bij de kerk waar u wilt trouwen. Het kerkelijk huwelijk kan in elk geval pas na het burgerlijk huwelijk plaatsvinden.

Trouwt u buiten Nederland? En bent u nog geen 18 jaar? In Nederland wordt uw huwelijk pas goedgekeurd als u beiden 18 jaar bent.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Melding voorgenomen huwelijk (ondertrouw)

Een melding van een voorgenomen huwelijk moet u rechtstreeks doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u wilt trouwen.

Let op: als u beiden niet in Nederland woont en u en/of uw partner de Nederlandse nationaliteit bezit, moet de melding voorgenomen huwelijk bij de gemeente Den Haag worden gedaan.

In de gemeente Goeree-Overflakkee kunt u een melding voorgenomen huwelijk (op dit moment) alleen persoonlijk en op afspraak doen.

Online afspraak maken(externe link)

Beide partners moeten bij de melding aanwezig zijn.

Zodra u met de gemeente een datum voor de melding heeft afgesproken, ontvangt u een vragen/getuigenformulier. Dit formulier dient u uiterlijk bij de melding van uw voorgenomen huwelijk in te leveren. U dient dan ook gelijk een kopie legitimatiebewijs van u beiden en van de getuigen in te leveren. Bij een huwelijk moeten minimaal twee en mogen maximaal vier meerderjarige getuigen aanwezig zijn.

Dus:

  • vragenlijst/getuigenformulier
  • kopieën legitimatiebewijzen van u en uw partner
  • kopieën legitimatiebewijzen van uw meerderjarige getuigen

De ambtenaar van de burgerlijke stand beoordeelt uw documenten. Bij twijfel zal de ambtenaar van de burgerlijke stand om aanvullende documenten vragen, zoals een nooit eerder getoonde buitenlandse geboorteakte of een bewijs van echtscheiding uit het buitenland.

Bent u in het buitenland geboren, heeft u een vreemde nationaliteit of bent u woonachtig (geweest) in het buitenland dan kunnen er andere voorwaarden gelden. In dit geval kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers.

U dient de kosten bij de melding van uw voorgenomen huwelijk te voldoen.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Goeree-Overflakkee

Bezoekadres

Koningin Julianaweg 45

3241XB Middelharnis

Openingstijden
Maandag
08:00 - 12:00
Dinsdag
08:00 - 17:00
Woensdag
08.00 - 17.00
Donderdag
08:00 - 17:00
18:00 - 20:00
Vrijdag
08:00 - 12:00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten
Laatst gecontroleerd op 14 november 2022