Single Digital Gateway

Huwelijk melden in Nederland

Wilt u gaan trouwen? Dan moet u dit eerst melden bij de gemeente. Dit doet u minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor uw geplande huwelijk.

Er is een aantal voorwaarden voor het sluiten van het huwelijk, zoals:

 • U bent beiden 18 jaar of ouder.
 • U bent niet met iemand anders getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan.
 • U bent geen familie van elkaar. Zoals grootouders, kleinkinderen, ouders, kinderen, broers en zussen.

Gaat u trouwen met een buitenlander? Dan gelden er andere voorwaarden.

Gaat u trouwen met iemand van hetzelfde geslacht? In Nederland trouwt u voor de burgerlijke stand. Dit heet het burgerlijk huwelijk. Pas dan bent u voor de wet getrouwd. Wilt u ook in de kerk trouwen? Bij sommige kerken kunt u zonder problemen terecht. Maar andere kerken zullen weigeren. Vraag dit na bij de kerk waar u wilt trouwen. Het kerkelijk huwelijk kan in elk geval pas na het burgerlijk huwelijk plaatsvinden.

Trouwt u buiten Nederland? En bent u nog geen 18 jaar? In Nederland wordt uw huwelijk pas goedgekeurd als u beiden 18 jaar bent.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Als u een huwelijk wilt sluiten (trouwen) of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, mag u zelf kiezen in welke gemeente u dat doet. U kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. De kosten en regels zijn hetzelfde. Waar verder over 'huwelijk en trouwen' wordt gesproken, kunt u ook 'geregistreerd partnerschap' lezen.

Trouwen in Culemborg

Wij raden u aan tijdig met de gemeente een afspraak te maken. Voordat u kunt trouwen, moet u uw voorgenomen huwelijk melden in de gemeente waar u wilt trouwen.

Als u allebei niet in Nederland woont, dan moet u uw huwelijk aangeven in de gemeente Den Haag. Meer informatie vindt u bij melding doen van huwelijk voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

Vooraf melding doen van uw huwelijk

Voordat u kunt trouwen, doet u melding in de gemeente waar u gaat trouwen (voorheen heette dit 'ondertrouw'). Woont u beiden buiten Nederland en is in ieder geval één van u Nederlander? Dan doet u de melding bij de gemeente Den Haag.

Doe de melding uiterlijk 14 dagen voordat u gaat trouwen.
U kunt niet eerder dan 1 jaar voor de huwelijksdatum de melding doen.
Bij de melding geeft u in totaal 2, 3 of 4 meerderjarige personen op als getuigen.

Informeer vooraf bij de gemeente waar u gaat trouwen en welke documenten u nog moet tonen. Vaak heeft de gemeente waar u de melding doet deze documenten al. De medewerker vertelt u welke van de onderstaande documenten nodig zijn.

 • afschrift van uw geboorteakte en die van uw partner
 • geldig identiteitsbewijs van u en uw partner
 • kopie van de geldige identiteitsbewijzen van uw getuigen
 • verklaring van ongehuwd zijn, als u in het buitenland hebt gewoond

Wilt u een huwelijksdatum vastleggen in Culemborg? Stuur dan een e-mail naar burgerzaken@culemborg.nl. Zet in de e-mail:

 • gewenste huwelijks-partnerschapsdatum
 • de namen van u en uw partner
 • geboortedatum van u en uw partner
 • uw woonplaats en telefoonnummer(s)

In Culemborg kennen wij 3 soorten huwelijksvoltrekkingen:

Basic huwelijk: in het stadskantoor (Ridderstraat 250) aan de balie

Een kosteloos huwelijk dat voltrokken wordt aan de stadsbalie van het stadskantoor. Op het moment van vastleggen van de huwelijksdatum woont minstens een van de twee huwelijkskandidaten in Culemborg. Er zijn (maximaal) 4 wettelijke getuigen bij. Dit kan op de dinsdagmorgen om 9.15 uur of om 9.30 uur. Deze huwelijksceremonie duurt maximaal 10 minuten en heeft geen toespraak.

Medium huwelijk: in het stadskantoor (Ridderstraat 250) in een aparte ruimte

Een betaald huwelijk dat voltrokken wordt in een aparte ruimte van het stadskantoor. Op het moment van vastleggen van de huwelijksdatum woont minstens een van de twee huwelijkskandidaten in Culemborg. Er zijn maximaal 8 personen bij, inclusief bruidspaar, getuigen en gasten. Dit kan op de dinsdagmiddag om 15.30 uur. Deze huwelijksceremonie duurt maximaal 15 minuten. Kosten € 152,-.

Premium huwelijk: in het stadhuis aan de Markt of op een eigen locatie

Een betaald huwelijk dat voltrokken wordt in het stadhuis of op een zelf gekozen locatie met een persoonlijke toespraak van een gekozen Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (Babs) of een 'eigen Babs'. Dit huwelijk kan plaatsvinden op tijdstippen die het bruidspaar zelf kan kiezen.

Trouwambtenaren

De gemeente Culemborg heeft 3 Buitengewoon Ambtenaren Burgerlijke Stand (Babs) ofwel trouwambtenaren. De gemeente wil graag uw eerste én tweede keus weten om te zorgen dat een van beiden uw huwelijk zal sluiten.

Eigen trouwambtenaar meenemen

Kiest u liever voor een trouwambtenaar uit een andere gemeente? Of voor een vriend of familielid als trouwambtenaar? Dan kunt u hem of haar laten benoemen tot trouwambtenaar voor 1 dag. Download het formulier BABS voor een dag hier. Deze trouwambtenaar moet wel een Verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvragen in zijn woonplaats. Download het formulier VOG voor BABS hier.

De Basic huwelijksvoltrekking op dinsdagmorgen om 9.15 en 9.30 uur is gratis.
De Medium voltrekking op dinsdagmiddag om 15.30 uur kost € 157,-

De kosten voor een Premium voltrekking:

 • ma t/m vrij 09.00 uur t/m 16.00 uur: € 591,00
 • zaterdag en buiten kantooruren: € 935,00
 • vrije locatie ma t/m vrij 09.00 uur t/m16.00 uur: € 805,00
 • vrije locatie zaterdag en buiten kantooruren: € 1.149,00
 • ambtelijke getuigen, per medewerker: € 80,00

Naast de bovengenoemde tarieven zijn de kosten voor de eventuele benodigde stukken:

 • trouwboekje bij kosteloos huwelijk: € 14,30
 • BABS beëdigd: € 181,00
 • BABS moet worden beëdigd: € 265,00
 • VOG aanvragen hiervoor: € 41,35

Let op: bij annulering worden er kosten verrekend.
Binnen 3 maanden tot 14 dagen voor de huwelijksdatum €51,70 en €103,- bij annuleringen binnen 14 dagen. Dit geldt voor alle huwelijken.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Culemborg

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022