Single Digital Gateway

Huwelijk melden in Nederland

Wilt u gaan trouwen? Dan moet u dit eerst melden bij de gemeente. Dit doet u minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor uw geplande huwelijk.

Er is een aantal voorwaarden voor het sluiten van het huwelijk, zoals:

  • U bent beiden 18 jaar of ouder.
  • U bent niet met iemand anders getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan.
  • U bent geen familie van elkaar. Zoals grootouders, kleinkinderen, ouders, kinderen, broers en zussen.

Gaat u trouwen met een buitenlander? Dan gelden er andere voorwaarden.

Gaat u trouwen met iemand van hetzelfde geslacht? In Nederland trouwt u voor de burgerlijke stand. Dit heet het burgerlijk huwelijk. Pas dan bent u voor de wet getrouwd. Wilt u ook in de kerk trouwen? Bij sommige kerken kunt u zonder problemen terecht. Maar andere kerken zullen weigeren. Vraag dit na bij de kerk waar u wilt trouwen. Het kerkelijk huwelijk kan in elk geval pas na het burgerlijk huwelijk plaatsvinden.

Trouwt u buiten Nederland? En bent u nog geen 18 jaar? In Nederland wordt uw huwelijk pas goedgekeurd als u beiden 18 jaar bent.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Trouwen of geregistreerd partnerschap

U meldt uw huwelijk aan bij de gemeente en geeft daarbij alle gegevens door van uzelf, uw partner en uw getuigen. Dat kan tot 2 weken voor de trouwdatum. U kunt dit online doen.

Direct online regelen

Melding huwelijk of geregistreerd partnerschap

Als u allebei niet in Nederland woont, dan moet u uw huwelijk aangeven in de gemeente Den Haag. Meer informatie vindt u bij melding doen van huwelijk voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

Bij het aanmelden van uw huwelijk maakt u een aantal keuzes die u doorgeeft aan de gemeente. Het gaat hierbij in ieder geval om de ceremonie en de locatie. De kosten hangen af van uw wensen en onze mogelijkheden.

Ceremonie

De ceremonie is het officiële deel van uw huwelijk. U kunt kiezen uit: 

  • gratis trouwen
  • eenvoudige ceremonie 
  • uitgebreide ceremonie

Als u kiest voor een uitgebreide ceremonie, dan bepaalt u wie de ceremonie leidt. U heeft de volgende keuzes:

  • een trouwambtenaar van de gemeente. Onze trouwambtenaar neemt een paar weken voor de trouwdatum contact met u op, om kennis te maken. Als u een voorkeur heeft voor een trouwambtenaar, geeft u dit aan ons door.
  • een familielid of kennis. Als u wilt dat een familielid of kennis uw ‘eigen trouwambtenaar’ wordt, neemt u contact met ons op.

Zie Trouwambtenaar

Trouwlocatie

U kunt op verschillende plekken trouwen. U mag  kiezen voor:

  • een trouwlocatie van de gemeente
  • een trouwlocatie van uw eigen keuze. Geef uw locatie door aan de gemeente.  Bel hiervoor naar 14 023 of gebruik het contactformulier.  U moet misschien betalen voor een eigen trouwlocatie.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Bloemendaal

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022