Single Digital Gateway

Gemeente Helmond: geslacht aanpassen op officiële documenten

Deze informatie is geplaatst door: Gemeente Helmond

Op uw geboorteakte staat uw geslacht vermeld. Transgenders kunnen het geslacht op hun geboorteakte veranderen. Dit doet u bij de gemeente waar u bent geboren. U geeft meteen door welke voornaam u voortaan wilt gebruiken. Bent u geboren in het buitenland? Dan gaat u naar de gemeente Den Haag.

Na de wijziging van uw geboorteakte: 

  • kunt u nieuwe reisdocumenten en een nieuw rijbewijs aanvragen
  • staat de aanpassing in diverse administraties van de overheid
  • krijgt iedereen op uw persoonslijst bericht van de aanpassing. Dit zijn uw ouders, eventuele (ex-)partner en kinderen. U kunt met de gemeente een termijn afspreken voor het versturen van dit bericht.

Let op: na de geslachtswijziging op de geboorteakte en in de basisregistratie personen (BRP) zijn uw reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart en rijbewijs) ongeldig geworden. Vraag daarom zo snel mogelijk nieuwe reisdocumenten aan in uw woongemeente. De kosten hiervan betaalt u zelf.

De voorwaarden om uw geslacht op de geboorteakte te wijzigen zijn:

  • U bent 16 jaar of ouder.
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of u woont minimaal 1 jaar in Nederland met een geldige verblijfstitel.
  • U heeft een deskundigenverklaring (niet ouder dan 6 maanden).

Zo wijzigt u het geslacht op uw geboorteakte:

U komt persoonlijk naar de Stadswinkel voor de geslachtswijziging op uw geboorteakte. 

Maak een afspraak bij de Stadswinkel.

De aanpassing van uw geslacht op uw geboorteakte is gratis. U betaalt wel voor een nieuw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs).

Woont u in Helmond? Dan verwerken we het nieuwe geslacht en de eventuele nieuwe voornaam of voornamen direct in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Helmond.

Woont u niet in de gemeente Helmond? Dan geven we de geslachtswijziging en eventuele voornaamswijziging aan uw woongemeente door. Uw woongemeente neemt dan het nieuwe geslacht en eventuele nieuwe voornaam of voornamen op in de BRP. Dit duurt 1 tot 2 weken.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Helmond

Laatst gecontroleerd op 27 november 2023