Single Digital Gateway

Geslacht aanpassen op officiële documenten

Wilt u de vermelding van uw geslacht aanpassen op uw officiële documenten? Zoals in uw paspoort of rijbewijs. Dan moet u eerst uw geboorteakte laten aanpassen. Na de wijziging van uw geslacht in uw geboorteakte kunt u een nieuw paspoort of rijbewijs aanvragen.

Bij de gemeente kunt u de vermelding van uw geslacht in uw geboorteakte laten aanpassen van ‘man’ naar 'vrouw’. Andersom is ook mogelijk. Dit doet u bij de gemeente waar u geboren bent.

Uw geboortegemeente past uw geboorteakte aan. De geboortegemeente geeft de wijziging door aan de gemeente waar u woont. Uw woongemeente past uw gegevens daarna aan in de Basisregistratie Personen (BRP).

Bent u buiten Nederland geboren? Dan kunt u een verzoek doen bij de gemeente Den Haag.

U kunt bij de gemeente niet kiezen voor een genderneutrale vermelding in uw geboorteakte. Bij de gemeente kunt u alleen aangeven of u man of vrouw wilt worden. Wilt u uw geslacht aanpassen in een genderneutrale vermelding? Stuur dan een verzoek naar de rechtbank.

  • Voor een wijziging van vermelding van geslacht heeft u een verklaring nodig van een deskundige. Dat kan een arts, psycholoog of psychotherapeut zijn. Het gaat om een verklaring met de aanwijzing ‘deskundige transgenders’. U hoeft geen operatie, hormoonbehandeling of sterilisatie te hebben gehad.
  • Kinderen tot 16 jaar kunnen hun geslachtsregistratie nu niet laten aanpassen.
  • Om een wijziging in de vermelding van uw geslacht door te geven moet de Nederlandse nationaliteit hebben. Of minimaal een jaar in Nederland wonen als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft.

Wilt u de vermelding van uw geslacht laten aanpassen door uw geboortegemeente? Als u dat wilt dan kunt u meteen ook uw nieuwe voornaam of voornamen opgeven. Uw geboortegemeente zet deze namen dan in uw geboorteakte.

Staat de nieuwe vermelding van uw geslacht in de BRP? Dan kunt u een nieuw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen. Dat kunt u doen bij de gemeente waar u woont. Oude documenten zijn niet meer geldig. Die moet u bij de gemeente inleveren.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Geslacht op geboorteakte wijzigen

Wilt u het geslacht dat in uw geboorteakte staat wijzigen (transgender)? Dan kunt u dit bij uw geboortegemeente laten veranderen in uw geboorteakte. U kunt hierbij eventueel ook uw voornamen wijzigen.

Omschrijving

Voor de registratie van de geslachtswijziging op uw geboorteakte gaat u naar uw geboortegemeente. Bent u in het buitenland geboren? Dan moet u de aangifte bij de gemeente Den Haag doen.

Wanneer uw geslacht gewijzigd is, wordt dit automatisch verwerkt op de persoonslijst van uw relaties, zoals familieleden en partner.  Alle instanties die toegang hebben tot de Basisregistratie Personen (BRP), krijgen automatisch bericht over een wijziging van geslacht en eventueel gewijzigde voornamen.

Door de wijziging van uw geslacht en eventuele voornamen vervalt uw identiteitsdocument van rechtswege. In de gemeente waar u woont kunt u een nieuw paspoort/identiteitskaart en/of rijbewijs aanvragen. Woont u in dezelfde gemeente als waar u geboren bent, dan kan dat meestal in één keer met de geslachtswijziging. Woont u in een andere gemeente, dan kan het één tot enkele weken duren voordat de wijziging in de Basisregistratie Personen is verwerkt.

De voorwaarden om uw geslacht op de geboorteakte te wijzigen zijn:

  • U kunt de wijziging aanvragen als u 16 jaar of ouder bent. Hierbij is geen toestemming van uw ouders vereist.
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of u woont minimaal 1 jaar in Nederland met een geldige verblijfstitel.
  • U heeft een deskundigenverklaring (niet ouder dan 6 maanden).

De gemeente Goeree-Overflakkee werkt op afspraak. 

Afspraak maken

U neemt mee:

De wijziging van uw geslacht op uw geboorteakte is gratis. U moet wel rekening houden met kosten voor een nieuw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs).

Het aanpassen van uw gegevens op uw geboorteakte duurt ongeveer enkele weken.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Goeree-Overflakkee

Bezoekadres

Koningin Julianaweg 45

3241XB Middelharnis

Openingstijden
Maandag
08:00 - 12:00
Dinsdag
08:00 - 17:00
Woensdag
08.00 - 17.00
Donderdag
08:00 - 17:00
18:00 - 20:00
Vrijdag
08:00 - 12:00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten
Laatst gecontroleerd op 21 september 2022