Single Digital Gateway

Gemeente Helmond: geregistreerd partnerschap melden

Deze informatie is geplaatst door: Gemeente Helmond

Als u wilt trouwen of een partnerschap registreren, meldt u uw plannen bij de gemeente waar u wilt trouwen. Dit moet minimaal 2 weken en kan maximaal 1 jaar voor de dag dat u gaat trouwen of uw partnerschap gaat registreren.

U doet online melding van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap met DigiD. Hierbij geeft u ook de gegevens van uw getuigen door. Het is handig om deze gegevens te verzamelen voordat u start met de melding. Heeft u geen DigiD? Neem dan contact met ons op via 14 0492 (plaats géén kengetal voor het nummer) of gemeente@helmond.nl.

 • Bij de gratis huwelijken of partnerschappen worden alleen het paar en 2-4 getuigen verwacht.
 • Bij de vergaderzaalhuwelijken of -partnerschappen worden maximaal 10-15 personen verwacht. De trouwambtenaar niet meegerekend.
 • Trouwt u in het kasteel? Neem dan altijd zelf contact op met de medewerkers van het kasteel om de zaal, de dag en het tijdstip vast te leggen. Let Op! Doe dit alstublieft vóórdat u melding doet van uw huwelijk of van uw partnerschap.
 • Trouwt u op een andere locatie in Helmond dan het kasteel? Neem dan altijd zelf contact op met de medewerkers van die locatie, om de zaal, dag en tijdstip vast te leggen. Let Op! Doe dit alstublieft vóórdat u melding doet van uw huwelijk of van uw partnerschap.
 • Extra kosten voor bijvoorbeeld de huur van de trouwzaal betaalt u rechtstreeks aan de locatie. Dat geldt ook als u in het Kasteel van Helmond gaat trouwen.

U kunt overal in de gemeente Helmond trouwen. Er gelden een aantal voorwaarden voor een trouwlocatie:

 • U neemt zelf contact op met de trouwlocatie om een zaal te reserveren voor uw huwelijk.
 • Als u in de Stadswinkel gaat trouwen hoeft dit niet. Dus bij een gratis huwelijk aan de balie of bij een huwelijk in een vergaderzaal.
 • Extra kosten voor bijvoorbeeld de huur van de trouwzaal betaalt u rechtstreeks aan de locatie. Dat geldt ook als u in het Kasteel van Helmond gaat trouwen.
 • Het huwelijk wordt op de grond gesloten. Het is niet mogelijk om in de lucht, op het water of in een rijdend voertuig te trouwen.
 • U bent zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor de veiligheid van de locatie. Alle gebouwen van de locatie moeten brandveilig zijn.
 • Als u meer dan 50 mensen ontvangt, bijvoorbeeld thuis, in een boerenschuur, tent of in de open lucht, neem dan minimaal 8 weken vóór uw huwelijk contact op met team Vergunningen via telefoonnummer 14 0492 (zonder kengetal).
 • U zorgt voor toestemming van de eigenaar of beheerder van de locatie.
 • Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade die aan de locatie of in de omgeving wordt toegebracht.

Locaties in de Stadswinkel

 • Het gratis baliehuwelijk: Daarbij mogen het paar en hun 2-4 getuigen aanwezig zijn. Ofwel maximaal 4-6 mensen. De trouwambtenaar niet meegerekend.
 • Het huwelijk tegen gereduceerd tarief in een vergaderzaal in de Stadswinkel: Daarbij mogen het paar, hun 2-4 getuigen en de wederzijdse ouders aanwezig zijn. Ofwel maximaal 10-15 mensen. De trouwambtenaar niet meegerekend.

Wilt u in Helmond trouwen? Dan moet(en) u en/of uw partner soms nog documenten inleveren. Bent u in Nederland geboren en heeft u hier altijd gewoond? Dan zijn uw gegevens meestal bekend in de Basis Registratie Personen (BRP).

Bent u niet in Nederland geboren en/of heeft u hier niet altijd gewoond? En zijn niet al uw gegevens bekend in de BRP? Dan moet u deze documenten eerst laten registreren in de BRP.

We adviseren u 8-10 maanden van tevoren telefonisch contact met ons op te nemen via 14 0492, zodat wij u kunnen vertellen welke originele documenten wij nodig hebben.

Meld hier uw plannen aan ons

(Hier heeft u ook een overzicht van alle locaties, trouwambtenaren en beschikbare tijden)

Hoe zet ik een geregistreerd partnerschap om in een huwelijk?

U kunt uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk. Dit kunt u in elke gemeente regelen.  Breng ons op de hoogte van uw omzetting in Helmond door hier te klikken.

Belangrijk om te weten

 • Woont u geen van beiden in Nederland? En heeft wel minstens één van u de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u voor een huwelijk, registratie van partnerschap of omzetting terecht bij de gemeente Den Haag, Dienst Landelijke Taken. Klik hier om naar de website van gemeente Den Haag te gaan.
 • Niet alle landen accepteren een geregistreerd partnerschap, een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen of het omzetten van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk. Wilt u meer informatie over uw burgerlijke staat in een ander land dan Nederland? U kunt hiervoor terecht bij de ambassade van dat land.
 • Bij een omzetting heeft u geen getuigen nodig.
 • Het is niet mogelijk om een huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap.
 • Is uw omzetting in het kasteel van Helmond? Of in een andere locatie in Helmond dan de Stadswinkel? Neem dan altijd zelf contact op met de medewerkers van die locatie om de zaal, de dag en het tijdstip vast te leggen. Doe dit alstublieft vóórdat u ons op de hoogte brengt van uw omzetting.

De melding voorgenomen huwelijk/partnerschap kost niets. De totale kosten hangen af van de locatie, de dag en het tijdstip van het huwelijk of geregistreerd partnerschap en het afnemen van een trouwboekje.

U betaalt de kosten via iDEAL aan de gemeente als u digitaal melding doet van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap. Het is mogelijk dat de locatie extra kosten in rekening brengt voor de huur van de trouwzaal. Deze kosten betaalt u rechtstreeks aan de locatie, ook als u in het Kasteel van Helmond trouwt. De kosten van het Kasteel staan los van de kosten die u aan de gemeente betaalt.

Tarieven 2023

Trouwen op maandag t/m vrijdag

Voor het sluiten van een huwelijk op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur brengen wij €412,- in rekening.

Wilt u buiten deze tijden trouwen, bijvoorbeeld in het weekend of op een feestdag? Dan geldt er een toeslag van €179,-. Dit is exclusief de kosten die de locatie in rekening brengt. Deze kosten betaalt u rechtstreeks aan de locatie, ook als u in het Kasteel van Helmond trouwt. De kosten van het Kasteel staan los van de kosten die u aan Burgerzaken betaalt.

Trouwen in het Elkerliek Ziekenhuis Helmond indien medische omstandigheden dit noodzakelijk maken kost €155,-.

Gratis huwelijk

Op maandagochtend om 8.45 uur, 9.00 uur en 9.15 uur kunt u gratis trouwen aan de balie in de Stadswinkel. Bijzonderheden van een gratis huwelijk:

 • Duur is 10 tot 15 minuten;
 • Geen ceremonie of toespraak;
 • U kunt geen voorkeur uitspreken voor een trouwambtenaar;
 • U heeft geen persoonlijk gesprek met de trouwambtenaar;
 • Alleen het bruidspaar en de getuigen zijn aanwezig.

Trouwen tegen gereduceerd tarief

Op maandagochtend om 9.45 uur, 10.15 uur, en 10.45 uur kunt u in een zaal van de Stadswinkel trouwen tegen het gereduceerde tarief van €179,-. Bijzonderheden van een huwelijk tegen gereduceerd tarief:

 • Er is een korte toespraak en een voordracht van een gedicht;
 • U kunt geen voorkeur uitspreken voor een trouwambtenaar;
 • U heeft geen persoonlijk gesprek met de trouwambtenaar;
 • Er zijn maximaal 10-15 aanwezigen, waaronder het bruidspaar en de 2-4 getuigen. De trouwambtenaar niet meegerekend.

Kosten annulering en verzetten

Wij brengen kosten in rekening voor het verzetten of annuleren van een huwelijk/partnerschap of voor een wijziging van een getuige. U kunt de kosten hieronder in de tabel terugvinden bij 'Kosten bij annulering en verzetten'.

Gratis volwaardig huwelijk met minimuminkomen

Om inwoners van de gemeente Helmond met een minimuminkomen tegemoet te komen is er de mogelijkheid om op kosten van de gemeente Helmond te trouwen of een partnerschap te laten registreren. Denkt u dat u hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0492.

Omzetten geregistreerd partnerschap

Het omzetten van een geregistreerd partnerschap naar huwelijk aan de balie van de Stadswinkel kost €77,70. Dit kan alleen tijdens onze openingstijden: maandag 12.00 tot 19.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. 

Product of dienstTarief
Trouwboekje€ 37,30
Beëdiging gastbabs€ 412,-
Als u zelf geen getuigen beschikbaar hebt, per getuige€ 53,30
Internationale huwelijksakte€ 15,70
Huwelijk of partnerschap in Elkerliek ziekenhuis indien medische omstandigheden dit noodzakelijk maken€ 155,-
Let op: dit is exclusief de kosten die u voor de gewenste locatie moet betalen. 
Kosten bij annulering en verzettenTarief
Na de melding voorgenomen huwelijk tot 1 maand voor de huwelijks- of partnerschapsdatum€ 88,40
Binnen 1 maand voor de huwelijks- of partnerschapsdatum€ 178,-
Na huisbezoek van de trouwambtenaar€ 237,-
Van een gratis huwelijk/partnerschap€ 44,90
Datum verzetten van een huwelijk/partnerschap of een mutatie bij de getuigen€ 23,70
Let op: dit is exclusief de kosten die u voor de gewenste locatie moet betalen. 

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Helmond

Laatst gecontroleerd op 13 november 2023