Single Digital Gateway

Gemeente Amersfoort: geregistreerd partnerschap melden

Deze informatie is geplaatst door: Gemeente Amersfoort

Jij en je partner willen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Meld je plannen bij de gemeente waar de ceremonie plaatsvindt. Je kunt je melding online doorgeven. Dit kan vanaf een jaar voor de huwelijks- of partnerschapsdatum.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn voor de wet gelijk. Belangrijk verschil: geregistreerd partnerschap wordt niet in alle landen erkend. De procedure, de kosten en de faciliteiten van de gemeente zijn hetzelfde als bij een huwelijk. Je doorloopt dezelfde stappen.

Buitenlandse documenten aanvragen

Ben je in het buitenland geboren, getrouwd, gescheiden of heb je in het buitenland gewoond? Misschien zijn er documenten uit het buitenland nodig voordat je een huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt aangaan.

Ben je in Nederland geregistreerd met alleen een paspoort dan moet je je geboorteakte nog inleveren. Sta je korter dan een jaar geregistreerd in Nederland? Lever dan naast de geboorteakte een verklaring van ongehuwd zijn in.

Een verklaring van ongehuwd zijn vraag je op in de gemeente van het land waar je als laatste ingeschreven stond. Het laat zien dat je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt.

Het kost soms veel tijd om de juiste documenten naar Nederland te krijgen. Wij kunnen je informeren welke documenten je nodig hebt en aan welke voorwaarden die moeten voldoen. Zo moet je de documenten soms laten legaliseren. Op de website van de Rijksoverheid(link is extern) lees je daar meer over. Als de documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans zijn opgesteld, is ook een vertaling door een beëdigd vertaler in Nederland nodig.

Online melding van huwelijk of partnerschap

Via het formulier op de website van Gemeente Amersfoort kies je voor het melden van (afspraken maken voor) een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Vul jullie gegevens in en controleer deze goed.

U betaalt kosten voor de aanvraag van deze dienst. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 op het volgende nummer: 14 033.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Amersfoort

Bezoekadres

Stadhuisplein 1

3811LM Amersfoort

Openingstijden
Maandag
9:00 - 16:30
Dinsdag
9:00 - 16:30
Woensdag
9:00 - 16:30
Donderdag
9:00 - 16:30
17.00 - 20.00
Vrijdag
9:00 - 16:30
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

U kunt alleen op afspraak terecht bij de balie van Burgerzaken.

Laatst gecontroleerd op 8 februari 2024