Single Digital Gateway

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aanvragen

Heeft u een Europese gehandicaptenparkeerkaart? En wilt u dichtbij uw huis of werk parkeren? Dan kunt u bij de gemeente een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aanvragen. Op die plek mag alleen uw voertuig staan.

De gemeente stelt een aantal voorwaarden:

 • u heeft een Europese gehandicaptenparkeerkaart die minimaal 6 maanden geldig is;
 • u heeft geen vaste parkeerplaats op eigen terrein bij uw woning;
 • u bent zelf de bestuurder van een auto, brommobiel of gehandicaptenvoertuig;
 • u kunt zelfstandig niet verder lopen dan 100 meter. Dat is met hulpmiddelen als krukken of een rollator;
 • u moet u laten keuren door een keuringsarts. Uw gemeente stuurt u door naar deze keuringsarts. Is uw handicap chronisch? En heeft uw gemeente deze gegevens al? Dan is een medisch onderzoek niet nodig;
 • u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) op het adres waarvoor u een gehandicaptenparkeerplaats aanvraagt.

Er zijn 2 soorten gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken:

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken zonder tijdsaanduiding

Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken is een gereserveerde parkeerplaats. Bijvoorbeeld bij uw woning. Onder het blauwe bord met het rolstoelsymbool hangt een wit bord met een kenteken. Alleen de auto of gehandicaptenvoertuig met dit kenteken mag hier staan.

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding

Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding is een gereserveerde parkeerplaats. Deze parkeerplaats is op een plek waar u op vaste tijden komt. Bijvoorbeeld uw werk. Onder het bord met kenteken hangt een wit bord. Op dit witte bord staan dagen en tijden. Binnen deze dagen en tijden mag alleen u hier parkeren. Buiten deze dagen en tijden mag iedereen op deze plaats parkeren.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gemeente Voerendaal: Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aanvragen

Let op. U kunt alleen een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aanvragen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.

U komt in aanmerking voor een eigen gehandicaptenparkeerplaats onder de volgende voorwaarden:

 • U hebt een gehandicaptenparkeerkaart (bestuurderskaart of passagierskaart) of u voldoet aan de voorwaarden voor een gehandicaptenparkeerkaart;
 • De auto staat op uw naam. In het geval van een passagierskaart, staat de auto op naam van uw hulpbestuurder;
 • Parkeren in de directe omgeving van uw woning of bestemming is vaak niet mogelijk, omdat de beschikbare parkeerplaatsen meestal bezet zijn;
 • De verkeersveiligheid en het doelmatig gebruik van de weg mag niet worden verstoord door de aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats;
 • Vraagt uw werkgever een gehandicaptenparkeerplaats voor u aan, dan moet hij aantonen dat de locatie van uw werk in de buurt is van de aangevraagde parkeerplaats. Ook moet de werkgever aantonen dat u bij hem werkt;
 • U kunt geen parkeerplaats aanleggen op uw eigen terrein, bijvoorbeeld in de voortuin.

U kunt uw aanvraag online, per post of aan de balie regelen.

Online aanvragen

Stuur uw vraag naar info@voerendaal.nl

Via de post

Stuur uw aanvraag naar Postbus 23000, 6367 ZG Voerendaal

Aan de balie

U kunt de parkeerplaats ook bij de balie van de gemeente aanvragen. Maak een afspraak via 045-575 33 00

U betaalt kosten voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente Voerendaal.

U krijgt meestal binnen 2 weken na de aanvraag een brief waarin staat of u de parkeerplaats krijgt of niet. Als er advies nodig is, bijvoorbeeld van de GGD of de verkeerspolitie, dan krijgt u uiterlijk binnen 8 weken na de aanvraag bericht.

Parkeerplaats aanleggen

Als u recht hebt op een gehandicaptenparkeerplaats neemt de gemeente telefonisch contact op om in overleg met u de plaats te bepalen. De gemeente laat de parkeerplaats binnen 2 maanden aanleggen.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Voerendaal

Laatst gecontroleerd op 21 september 2022