Single Digital Gateway

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aanvragen

Heeft u een Europese gehandicaptenparkeerkaart? En wilt u dichtbij uw huis of werk parkeren? Dan kunt u bij de gemeente een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aanvragen. Op die plek mag alleen uw voertuig staan.

De gemeente stelt een aantal voorwaarden:

  • u heeft een Europese gehandicaptenparkeerkaart die minimaal 6 maanden geldig is;
  • u heeft geen vaste parkeerplaats op eigen terrein bij uw woning;
  • u bent zelf de bestuurder van een auto, brommobiel of gehandicaptenvoertuig;
  • u kunt zelfstandig niet verder lopen dan 100 meter. Dat is met hulpmiddelen als krukken of een rollator;
  • u moet u laten keuren door een keuringsarts. Uw gemeente stuurt u door naar deze keuringsarts. Is uw handicap chronisch? En heeft uw gemeente deze gegevens al? Dan is een medisch onderzoek niet nodig;
  • u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) op het adres waarvoor u een gehandicaptenparkeerplaats aanvraagt.

Er zijn 2 soorten gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken:

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken zonder tijdsaanduiding

Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken is een gereserveerde parkeerplaats. Bijvoorbeeld bij uw woning. Onder het blauwe bord met het rolstoelsymbool hangt een wit bord met een kenteken. Alleen de auto of gehandicaptenvoertuig met dit kenteken mag hier staan.

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding

Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding is een gereserveerde parkeerplaats. Deze parkeerplaats is op een plek waar u op vaste tijden komt. Bijvoorbeeld uw werk. Onder het bord met kenteken hangt een wit bord. Op dit witte bord staan dagen en tijden. Binnen deze dagen en tijden mag alleen u hier parkeren. Buiten deze dagen en tijden mag iedereen op deze plaats parkeren.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aanvragen

Let op. U kunt alleen een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aanvragen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.

Als u aan de voorwaarden voldoet kunt u online een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aanvragen. Klik daarvoor op deze link.

Nieuwe gehandicaptenparkeerplaats

Het in behandeling nemen van de aanvraag kost €69,97 (ongeacht beslissing). Deze kosten betaalt u direct bij de aanvraag via iDeal. Bij een positieve beslissing ontvangt u een brief met daarin de gespecificeerde kosten van de plaatsing. Deze kosten zijn afhankelijk van uw situatie. De kosten kunnen oplopen tot maximaal €250,-.

Wijzigen kentekenplaat

Wanneer de kentekenplaat gewijzigd moet worden bij een bestaande gehandicaptenparkeerplaats kost dit in totaal €63,90. Het gaat hierbij om €23,30 aan legekosten, deze betaalt u bij de aanvraag via iDeal. Voor de plaatsing ontvangt u los een factuur van €40,60.

Verplaatsen gehandicaptenparkeerplaats

Het in behandeling nemen van de aanvraag kost €46,61 (ongeacht beslissing). Deze kosten betaalt u direct bij de aanvraag via iDeal. Bij een positieve beslissing ontvangt u een brief met daarin de gespecificeerde kosten van het verplaatsen. Deze kosten zijn afhankelijk van uw situatie. De kosten kunnen oplopen tot maximaal €150,-.

Na ongeveer 10 werkdagen ontvangt u een e-mail met daarin de beslissing op uw aanvraag.  

Positieve beslissing: Indien wij uw aanvraag goed hebben gekeurd, stellen wij u 2 weken in de gelegenheid om schriftelijk aan te geven of u uw aanvraag wilt doorzetten. Dit dient u kenbaar te maken in d e-mail uw keuze aan te geven. Vervolgens zullen wij een verkeersbesluit vaststellen en publiceren in de gemeentelijke informatiekrant. Vanaf dit moment loopt de bezwaartermijn van 6 weken. In die periode kunnen belanghebbenden bezwaar maken tegen dit besluit. Nadat deze 6 weken zijn verstreken en geen bezwaar is aangetekend, wordt de gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats gerealiseerd. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond ontvangt u een factuur voor het resterende bedrag.

Negatieve beslissing: U ontvangt een e-mail waarin wij onze beslissing hebben onderbouwd.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Dongen

Laatst gecontroleerd op 21 september 2022