Gemeente Groningen: aangifte geboorte doen
De geboorte van uw kind moet u aangeven in de gemeente waar het kind is geboren. Doe dit zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 3 dagen na de geboorte.
Bijzonderheden
- Kan de vader of moeder de geboorte niet zelf aangeven? Dan moet iemand die bij de geboorte aanwezig was de aangifte doen. Bijvoorbeeld een familielid, vriend(in), de verloskundige, arts of kraamverzorgende.
- Bent u niet getrouwd en hebt u geen geregistreerd partnerschap? Dan kunt u het ouderschap al vóór de geboorte vastleggen. U doet dit door het kind te erkennen.
- Is uw kind in Nederland geboren en heeft hij/zij nog geen verblijfsvergunning? Kijk dan op ind.nl hoe u dit kunt aanvragen.
Meenemen naar de afspraak
- Geldige identiteitsbewijzen (paspoort, ID-kaart, rijbewijs of vreemdelingendocument) van uzelf en de moeder.
- Als u dat hebt: Trouwboekje of partnerschapsboekje.
- Als u niet bent getrouwd en geen geregistreerd partnerschap hebt, maar u het kind wel hebt erkend: Akte van erkenning.
- Als u vóór de geboorte de achternaam van het kind hebt gekozen: Akte van naamskeuze.
- Bij duomoederschap: akte van erkenning of een bewijs van de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting via donorgegevens.nl
- U hoeft het kind niet mee te nemen.
Wanneer uw kind in het ziekenhuis is geboren óf is geboren bij een verloskundigenpraktijk in de gemeente Groningen die is aangemeld voor digitale aangifte, kunt u online de geboorte doorgeven. Hiervoor heeft u DigiD nodig.
U kunt ook een afspraak maken aan het loket (Kreupelstraat 1, Groningen).
Vragen over dit onderwerp?
Neem contact op met de gemeente Groningen
Laatst gecontroleerd op 8 januari 2025